Home ReviewsAlbum Reviews THISQUIETARMY x HELLENICA – Houses of Worship (Somewherecold Records)

THISQUIETARMY x HELLENICA – Houses of Worship (Somewherecold Records)

by Patsker Omaer Beguin

Houses of Woreship is een opname van een improvisatiesessie die plaats vond tijdens de sociale isolatie van 2020. Eric Quach (Thisquietarmy) en landgenoot Jim Demos sloegen de handen in elkaar voor een experimentele versmelting van klankuitbarstingen. Demos gaat sinds 2012 onder de naam Hellenica zijn eigen weg. Hij combineert meestal dark ambient-achtige composities met behulp van drone elementen, doom en spaghettiwestern gitaarmelodieën. De jamsessie vond plaats in de Migration (Montreal Canada). Deze ruimte is bekend voor zijn underground party’s en optredens. Het gebouw is trouwens de laatste in zijn soort dat nog overeind staat. De Migration ligt vlak bij de F # A # infinity treinsporen. Godspeed You Black Emperor! (Quach’s stadsgenoten) noemden hun debuutplaat trouwens naar deze beruchte spoorlijn. Houses of Woreship is een ode aan dit stervende gebouw, de buurt en de underground cultuur van Montreal.

Geïnspireerd door het industrieel verval en de gentrificatie die daaruit voortvloeit lanceren Quach en Demos een uitgebreid pallet van atmosferische soundscapes en geluidseffecten. De gitaar ambient golven zijn krachtig en worden in een schuimend bad van elektronische effecten ondergedompeld. Het duo laat hun improvisaties samenvloeien tot een psychedelische brij van klanken die het verroeste staal en het afbrokkelend beton verder de vergetelheid induwen. De droomachtige sfeer op House of Worship bevat een norse dreiging die verval en verlatenheid uitstralen. De intensieve sonische golven dwalen op dezelfde frequenties die geïntroduceerd werden met de live soundscapes van Robert Fripp (King Crimson) in de jaren negentig van vorige eeuw.

Beide muzikanten houden de spanning op Houses of Woreship hoog en laten hun creativiteit de vrije loop met samenklittende echo’s van drones en experimentele klankconstructies. Jim Demos is verantwoordelijk voor de duister randje bij de elektronische inkleuring. Eric Quach laat zijn gitaar op bekende wijze galmen en aarzelt niet om andere invalshoeken uit te proberen. Met deze release zet hij niet alleen Hellenica in de schijnwerpers maar bewijst hij nog maar eens dat zijn creativiteit en zoektocht naar vernieuwing nog steeds volop bruist en boeiend blijft. Thisquietarmy x Hellenica droppen hier in het experimentele postrock ambient drone shoegaze genre een kathedraal van een plaat.

https://thisquietarmyxhellenicaswc.bandcamp.com/album/houses-of-worship

https://hellenica.bandcamp.com/

https://thisquietarmy.bandcamp.com/

https://somewherecoldrecords.bandcamp.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More