Home ReviewsAlbum Reviews THE SHADOW MACHINE – Cities Of Light

THE SHADOW MACHINE – Cities Of Light

by Bart Verlent

Twee jaar geleden zette Jo Geboers een punt achter Low Land Home. Hij besefte echter dat hij nog steeds zijn ei kwijt moest. Zo begon hij tijdens de eerste lockdown nummers te schrijven in zijn slaapkamerstudio. Wat begon als kleine demo’s met het idee enkel piano/gitaar en zang op nemen, groeide uit tot volwaardige songs opgenomen met een hele band.

Geboers nam de ep op met Bert Vliegen achter de knoppen en kreeg ondersteuning van Dennis Mehieu (Cloudy-Oh), Wannes Nimmegeers (Quasiland) en Guillaume Trotta.

© The Shadow Machine

“Hoop” is de rode draad doorheen Cities Of Light. Alle songs gaan over zware thema’s maar toch zijn er heel wat lichtpuntjes op te vinden. Jo zocht naar een thuis, een richting. Het album gaat over niet opgeven en het terug vinden van energie in het maken van muziek. Het proces een helende ervaring, waardoor hij – samen met de muzikanten en producer – na een moeilijke periode terug de moed en energie vond om muziek te maken.

Drie van de vijf nummers op deze ep verschenen als single en van elke single waren we behoorlijk onder de indruk. We wisten al dat deze kerel knappe songs kon schrijven met Low Land Home, maar wat hij met The Shadow Machine neerzet is nog intenser. Elke song kruipt diep onder je huid.

Geboers maakt met dit nieuw project pakkende songs met subtiele arrangementen en zijn welbekende, mooie en warme stem die soms doet denken aan een ingetogen versie van The National.

De andere twee songs (Cities Of Light en Ready To See) liggen in de zelfde lijn van de singles. Het zijn dan ook twee melancholische pareltjes die deze plaat gewoon af maken. Er zit zoveel kwaliteit en eigenheid in de nummers dat ze niemand onberoerd laten. Het is een intense trip naar donkere oorden maar hij neemt ons ook terug mee naar het licht.

De jury van Humo’s Rock Rally was niet zo enthousiast over het optreden van The Shadow Machine op de pre-selectie, maar wij zijn wel enorm te spreken over deze overtuigende debuutep. We kunnen al niet wachten om dit fantastisch debuut live te horen.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More