Home ReviewsAlbum Reviews THE REEFER WIZARD – Cultus (Eigen Beheer)

THE REEFER WIZARD – Cultus (Eigen Beheer)

by Brent Van Hout

Stonerrock en doommetal, twee minder bekende meer obscure genres uit de Belgische metalscene. Toch hebben we in België enkele serieuze kleppers in het genre. Denk maar aan King Hiss, of aan Amenra die vorig jaar Ieperfest afsloten. Met The Reefer Wizard zit er nog zo’n stevige band aan te komen die je aan het lijstje van grote stonerrockbands kan toevoegen. The Reefer Wizard is echter een one man band. Iets wat de laatste tijd makkelijker en makkelijker wordt sinds muziek met thuisinstrumenten opnemen veel toegankelijker is.

Cultus opent met Dual Bong Of Destiny, een niet zo subtiele verwijzing naar een bepaalde manier van cannabis roken. Cannabis krijgt in hetzelfde nummer ook nog een verwijzing door een sample uit Reefer Madness, een anti-cannabis propaganda film uit 1936.

Dual Bong Of Destiny is een krachtige start van deze ep, een sterke gitaarriff die aanzet tot headbangen, met vettige distortion à la Mastodon. Een energieke drum drijft de trage gitaar in een hogere versnelling, de smerig harde aanval op de snare en crash kunnen we wel smaken! Alleen de kickdrum komt jammer genoeg niet genoeg door in de mix, maar dat is bijzaak, aan de rest valt niks aan te merken. Nadat Reefer Madness ons waarschuwt over de gevaren van een plantje, begint de Wizard te werken naar een climax van het nummer. Een gitaarsolo met veel vibrato wordt bovenop de riff gelegd, en de drum doet nog een laatste effort naar het einde van het nummer toe. Wat een nummer om je debuut mee te maken.

Verder gaan we met Incantations Of The Reefer dat een traag herhalende riff afvuurt. Rustigere drum zorgt ervoor dat er een groove ontstaat waaruit niet te ontsnappen valt. Hoe verder het nummer vordert, hoe dieper we zakken in de groove, die meer als een trip begint te voelen. Het nummer doet zijn naam dan ook eer aan.

Afronden doen we met The Wizard’s Cult, dat een licht psychedelisch sfeertje met zich meedraagt, en toch blijft knallen door je speakers. Het doet ook wat denken aan noisedoom, minimalistisch en de gitaar laten doorlopen tot in het oneindige, omgeven door fuzz.

Cultus is een heel sterk debuut. Momenteel is het hoopvol afwachten of er een fysieke uitgave komt, maar de ep is momenteel te verkrijgen via een “name your price” op Bandcamp.

Brent Van Hout

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More