Home ReviewsAlbum Reviews SWEET WILLIAM -The Early Days 1986-1988.

SWEET WILLIAM -The Early Days 1986-1988.

by Didier Becu

Altijd in de underground gebleven, maar voor de discografie van het Duitse Sweet William heb je bijna een volledige bladzijde nodig. Twee jaar geleden verscheen er zelfs nog een vijfdelige box om hun dertigste verjaardag van de nodige kaarsjes te voorzien. Voor de nieuwste release kropen de Duitsers helemaal terug de tijd in en diepten demo’s op die tussen 1986 en 1988 zijn opgenomen, hun begindagen.

Hoewel Sweet William goth rock noemen zeer kort door de bocht is was het toch bij de zwarte meute dat ze hun succes moesten zoeken. In 1998 haalde hun Show-album wel de Duitse alternatieve charts, maar in feite zijn ze altijd ondergewaardeerd gebleven. Met releases die gelimiteerd zijn op 444 exemplaren verover je nu ook niet zo gemakkelijk de wereld.

De eerste opnames die op deze cd staan zijn geïmproviseerde rehearsals en drummer Marius Nagel was de enige van de bende die muzikaal technisch geschoold was. Dat hoeft niet altijd een nadeel te zijn, en dat was het ook niet in hun geval. Hun donkere rock dat gedragen wordt door zware bassen is en schatplichtig is aan bands als Red Lorry Yellow Lorry, The Three Johns, Play Dead, Tones On Tail of zelfs bij vlagen Christian Death kan weliswaar wat variatie gebruiken, maar is sterk genoeg om niet in de container van nutteloze 80’s-releases te belanden.

42 minuten die niet de wereld, laat staan je leven, zullen veranderen. Toch mag het er voor de liefhebbers of de verzamelaars best wezen.

Facebook

Website

Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More