Home Belgisch BELPOP BONANZA QUATTRO Genk, C-Mine 23/04/2018

BELPOP BONANZA QUATTRO Genk, C-Mine 23/04/2018

by Luminous Dash

Geschaterd bijna van het begin tot het einde. Jan Delvaux & DJ Bobby Ewing (Jimmy Dewit) zijn niet minder dan Echte Helden!  Helden van de Belgische (pop & rock)muziek welteverstaan.

Met hun Belpop Bonanza voorstellingen – we prijzen ons gelukkig ze allen gezien te hebben – hebben ze gewoon een straffe formule uitgevonden die nog niet bestond: eigenlijk een uiterst geslaagde mix van theater, stand-up comedy, een lezing over muziek, quiz(je), een DJ-set,… En dan op hun zeer eigen, onvoorstelbaar humoristische wijze, waarbij ze perfect het smalle pad weten te bewandelen van het tegelijkertijd ten zeerste fan zijn van bepaalde plaatjes, artiesten, mensen uit de muziekwereld,… en ze toch op een grappig kritische wijze even ‘in de zeik te zetten’ als ze vinden dat dat nodig is.  En soms is dat ook niet het geval, en is er alleen respect en bewondering voor de vele fantastische plaatjes die er al in ons belgenlandje verschenen zijn de laatste zeven decennia of zo.

Het sublieme is dat ze altijd op zoek gaan naar het interessante verhaal achter een plaat of een artiest, en zelfs ook achter het verhaal, en ook het verhaal dààrachter, en wat eraan voorafging. En dat werkt.  Want niet zelden stoten ze op puur goud, namelijk sublieme muziekjes en interessante ‘muziekmensen’ die in de plooien van de geschiedenis verdwenen zijn en bijna door god & klein pierke vergeten, maar niet door Jan Delvaux & Jimmy Dewit, o nee, verre van.

Op dat moment komen zij juist helemaal in actie, en zoeken en onderzoeken ze hun ‘case’ tot ze er de onderste steen van bovengehaald hebben en er alles van weten.  En je merkt gewoon aan hun verhaal op het podium dat ze dat zo onvoorstelbaar graag doen. Ze zijn als een klein kind zo blij als ze weer een fantastisch plaatje ontdekt hebben, of weeral een hilarisch of verbazingwekkend verhaal daarachter.

Als je dat dan allemaal op een podium kan brengen, met een enthousiasme dat er vanaf spat, aan een razendsnel tempo – want het gaat vooruit! –  en daar dan nog de nodige grappen, oneliners, hilarische (tekst)citaten bij kan bedenken en ter plaatste ten beste brengen, ja dan ben je héél goed bezig!  Tel daar nog bij de nodige muziekfragmenten, grappige foto’s en filmpjes (dikwijls uit de ‘heel oude doos’), en zelfs een occasioneel dansje van onze Twee Helden (echt waar), dan spreken we van topentertainment, ideaal op een vrijdagavond om zorgeloos het weekend in te glijden – en alzo geschiedde gisterenavond in C-Mine.

En dan hebben we het nog niet gehad over wàt ze allemaal vertelden, en daar gaat het natuurlijk ook om. We maken ons sterk dat zelfs niet muziekliefhebbers zo een avond weten te waarderen, gewoon omdat het zo straf entertainment is.  Nog straffer is dat ook echte muziekliefhebbers nog heel veel bijleren en onbekende dingen te horen krijgen – voor hen wordt het bijna meer ‘infotainment’.

De invalshoek van Belpop Bonanza Quattro zijn vier plaatsen waarvan de muziekwereld nader onder de loep wordt genomen, in volgorde Brussel, Heist Op Den Berg, Congo (!), en Moeskroen (of all places!) Ja lach maar met Moeskroen, doch het is wel de enige plaats in België – als we de Antwerpse try-out voor een ‘select publiek’ even vergeten – waar de grote Jimi Hendrix ooit heeft opgetreden.  En ook The Small Faces, The Yardbirds, The Kinks, etc…  En dan was er nog een verhaal rond de vogeltjesdans, en Patrick Hernandez, en Born To Be Alive, én Madonna, en last but not least, Nights In White Satin van The Moody Blues, en single die maar liefst 75 miljoen(!) keer verkocht werd, en die geschreven en opgenomen werd in… jawel hoor.  Doch nu hebben we al iets te veel verklapt, want het is natuurlijk het interessantst om het allemaal zelf te gaan zien en horen bij een volgende aflevering van BBQ (want deze afkorting staat eigenlijk voor Belpop Bonzana Quattro).

Losweg nog wat namen en termen die ook in de show voorkomen (maar waarvoor je zelf naar een BBQ moet gaan om er meer over te weten te komen: Nico Gomez, mambo, Jess & James, Les Cousins, The Cousins, Anja & De Laatste Dans, Ruth McKenny, The Grabbeltons, Nacht Und Nebel, The Scabs, Marcel Vanthilt, P.P. Michiels, Afrojazz made in Belgium, Fud Candrix, Les Anges Noir, Manu Dibango, Michael Jackson, K3, Indépendence Cha Cha Cha, Fela Kuti, Jeff Beck, Jimmy Page, Roland Kluger, Jean Kluger,…

Blijft dat we in Genk een unieke voorstelling hebben meegemaakt, daar een van de hoofdrolspelers, namelijk de bijna 80-jarige Jimmy Frey (die eigenlijk wegens gezondheidsproblemen al een tijdje niet meer optreedt), op het podium werg geroepen, werd bedankt voor zijn bijdrage aan de Belgische muziek en inspiratie voor BBQ, en tot verrassing van velen zelfs een uitvoering ten beste gaf van zijn klassieker Zo Mooi Zo Blond En Zo Alleen, uitbundig meegezongen door de hele zaal, wat Jimmy ertoe noopte nog een keer alles te geven, zodat het daar in C-Mine een denderende, erg plezante finale werd… Waarvoor dank aan het hele BBQ team!

Jan & Bobby – we love you!  En we houden onze belofte: ‘What happened in C-Mine, stays in C-Mine’.  No shizzle!

Marc Vos

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More