Home ReviewsAlbum Reviews SPIRITUALIZED – Everything Was Beautiful (Bella Union/PIAS)

SPIRITUALIZED – Everything Was Beautiful (Bella Union/PIAS)

by Mark Van Mullem

Het zat er aan te komen, de heruitgaven van de eerste vier iconische albums vorig jaar deden het alleszins vurig verhopen; Spiritualized is terug! Ja, dat lees je goed: Spiritualized is terug!

De Britse band slaat anno 2022 terug met Everything Was Beautiful, jawel een gloednieuw album. Misschien niet even wereldschokkend of innovatief als Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space uit 1997, maar de nieuwe plaat knoopt wel naadloos aan bij de bands grandeur uit de jaren negentig. En ‘meer van hetzelfde’ hoeft niet oneerbiedig te klinken wanneer dat betekent méér hemelse fuzzy pop en soul en atmosferische (neo-)psychedelische spacerock natuurlijk. Opnieuw een klassieker in wording? Misschien!

Op dit negende album zijn alle gekende en geroemde Spiritualized-ingrediënten aanwezig. We krijgen opnieuw een fraaie mix voorgeschoteld van psychedelica, shoegaze, noise en pure pop; of hoe Stooges, Velvet Underground en The Jesus And Mary Chain zich opnieuw in een spannend en broeierig amoureus avontuur met The Beatles storten…

Bezieler, zanger-gitarist Jason Pierce, aka J. Spaceman, bespeelt op Everything Was Beautiful zelf maar liefst 16 verschillende instrumenten, en nam het album op thuis en in 11 verschillende studio’s. Deels noodgedwongen, want gestart in volle lockdown. Een goed jaar werd aan het nieuwe album gewerkt, terwijl de fans werden zoetgehouden met de re-issues van de eerste vier albums.

Spaceman werkte met meer dan 30 muzikanten, waaronder dochterlief zangeres Poppy en Spiritualized-veteraan en vriend gitarist-keyboardspeler John Coxon. De(letterlijke) toeters en bellen zijn van The Whitechapel Bell Foundry, aan heuse koortjes ook geen gebrek. Voeg daar de nodige effecten aan toe alsook de gepaste psychedelische sfeer. Het schrijven van uitstekende songs is Spaceman gelukkig ook niet verleerd.

De plaat start enorm sterk met Always Together With You, eigenlijk een herwerking van song die in 2014 al als demo werd uitgebracht. Deze nieuwe versie, in volle grandeur, klinkt als een ’top notch’ Spiritualized-classic. Met een serieuze sixties psychedelica-vibe en met knipoogjes naar zowel The Beatles als The Verve. Met koortjes en strings, bij momenten zelfs een beetje ‘cheesy’, maar niet dat het stoort. Wat ons betreft een instant fave!

Een andere favoriet is The A Song (Laid In Your Arms) badend in majestueuze gitaarpop, met veel fuzzy spacyness en strings. Machtig hoe de song steeds verder opbouwt en aanzwelt tot aan de catharsis. En dan: ‘alles kaput’!

Bij het ongelooflijk broeierige lekker lang aanslepende traag swingende I’m coming Home Again, verwacht je eigenlijk elk moment dat Mark Lanegan zaliger zal invallen. Diens doorrookte vocalen hadden hier echt mooi bij gepast. Maar ook zonder die bijdrage is het volop genieten van een bijna tien minuten lange feestelijke bijna sacrale rit. Veel blazers en koortjes, sfeer alom.

De wat ons betreft drie strafste worpen op de plaat zijn bij deze bij naam genoemd. Maar check zeker ook Mainline met zijn geweldige drive, of ook de ei zo na rechtdoor rock-’n-roll van Best Thing You Never Heard. Ei zo na, want gedrenkt in fuzz, blazers en brass. Let It Bleed is géén Stones-cover, wel gewoon een heel erg fijne spacey ballad.

De psychedelische country ballad Crazy, net als Always Together With You al ‘gelost’ op Spotify, is aan ons minder besteed, maar we zijn dan ook niet meteen ’s werelds grootste countryfans. Knap gedaan natuurlijk, mét een Spiritualized-sausje erover heen, dat wel.

Everything Was Beautiful had de titel van een ‘Best of’-album kunnen zijn. Niets is minder waar: deze worp van een herboren Spiritualized bevat zeven fonkelnieuwe composities. De fans zullen de ‘was’ in de titel allicht graag door een ‘is’ vervangen zien. Begrijpelijk!

Alleszins kunnen we je dit nieuwe album van Spiritualized van harte aanbevelen, uitgebracht op Bella Union/ PIAS en vanaf vrijdag 25 februari 2022 verkrijgbaar.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More