Home ReviewsAlbum Reviews SONOLOGYST – Shortwave Spectrum (Cold Spring)

SONOLOGYST – Shortwave Spectrum (Cold Spring)

by Mario De Block

Als Sonologyst volgt Raffaele Pezzella geen vastomlijnd pad. Solo of met gastmuzikanten, met of zonder analoge of digitale synths, elektrische gitaren, orgels, blazers, veldopnamen of samplearchieven: alle variaties zijn mogelijk. Ook in mastering houdt hij zich doorlopend scherp. Verder coördineert hij Unexplained Sounds Group en leidt hij Eighth Tower Records. Die laatste zal de winnaars van de aankomende IDIL (In Darkness Is Light) awards compileren – een internationale wedstrijd voor donkerder experimentele muziek, die loopt tot eind december.

Op Shortwave Spectrum richtte hij de zoeklamp op kortegolf radioarchieven met militaire inslag. Nummerstations domineren daarbij: (vooral) kortegolfkanalen die gecodeerde berichten vanuit nationale geheime diensten en legers, verzenden naar diplomaten, spionnen en piloten in het buitenland. Morse- of ingesproken cijfercodes verhullen dan bijvoorbeeld coördinaten van strategische doelen. De piekperiode voor het gebruik van dit soort berichten was de Koude Oorlog, maar Rusland, Taiwan, China en Noord-Korea gebruiken ze nog altijd. Stations met polytonen zijn een radiofonisch alternatief, vooral gebruikt door Polen.

Sleeper Agent opent met een zachte gons en tapt een Russische geheim agent af. Een elektrische gitaar wordt door een ringmodulator gestuurd, een wat schrillere frequentie refereert af en toe aan ‘musique concrète’. Numbers Station zet een knappe compositie neer, vangt kortegolffrequenties en morsecodes in mystieke dark ambient, waarna NNN Germany en vooral Enigma 03 fors diepere tonen opzoeken. Aan soundscaping geen gebrek daarbij, maar dreigende bastonen drukken het muzikale wat te vaak weg.

Veel opener klinkt Encoded dat met subtiel golvende drones, trage elektroakoestische pulsen en spaarzame spionagetapes een asgrauw urbexlandschap overschouwt. Spektrvm vraagt meer aandacht. Het klinkt alsof het een kokend magmaveld in de toendra onder hoge bewaking plaatst, met onderweg nog een controlevlucht. Ook hier laat Pezzella de geluidstechnicus in zich los met broeierige accenten.

Het tweede luik van deze release zet de gebruikte archieven, afgewisseld met snippers klassieke muziek, pop en een Bugs Bunny nadrukkelijker voorop. De drone krijgt een plaats op de achtergrond. Een documentaire dus voor diehard archivarissen van kortegolfmateriaal, die verder hun gading zullen vinden op sites als Priyom.com, shortwavearchive.com, of op één van beide nog beschikbare 5 cd-themaboxes van The Conet Project, via Irdial Discs. Te koop vanaf 5000 €.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More