Home ReviewsAlbum Reviews SILENT NOISE REVOLUTION – Insides (BelgianNeuMusik)

SILENT NOISE REVOLUTION – Insides (BelgianNeuMusik)

by Patsker Omaer Beguin

Jan De Block is componist en geluidskunstenaar. Zijn passie voor klassieke piano in combinatie met de oneindige mogelijkheden van de modulaire synthesizers, leidde in 2015 tot het ontstaan van Silent Noise Revolution. De Opwijkenaar tovert breekbare pianoklanken tevoorschijn die gedrenkt worden in een sissend bad van elektronische pulsen. De Block kreeg met Silent Noise Revolution ook buitenlandse aandacht en is sinds 2016 een vaste waarde op de jaarlijkse Piano Day afspeellijsten van de Duitse experimentele pianist Nils Frahm.

Op Insides staan tien intieme pianocomposities die na drie jaar damp- en sleutelwerk een vaste vorm kregen. De minimalistische klaviertoonnaties krijgen het gezelschap van abstracte elektronische achtergrondgeluiden. De Block wil met de aanwezigheid van het zachte gesnor duidelijk maken dat absolute stilte eigenlijk niet bestaat op onze planeet. Het dagelijkse bombardement van prikkels en informatie duwt ons (volgens hem) in een toestand van verwarring. De Block kiest om de constante dagelijkse ritselingen (ruis) een plaats te geven in zijn creaties en zo tot een geluidsbalans met zichzelf en de luisteraar te komen.

De composities op Insides zijn gefundeerd op traagheid (in de ruimere zin van het woord) en verweven met een melancholische schoonheid. De Block bespeelt bewust op een fragiele en ingetogen stijl zijn piano. Dit zorgt voor een echoënd contrast met de insluipende elektronische toevoegingen. Luc van Lieshout (Tuxedomoon) brengt op twee nummers een paar extra kippenvelmomenten met zijn subtiel en droomachtig bugel-spel.

De Block verbindt op deze uitnemende release de organische schoonheid en warmte van de piano met minimalistische en synthetische achtergrondstructuren. Het radioprogramma Late Night Shift op Klara gaf al aandacht aan dit werkje nog voor het officieel uit kwam. Insides is een onwaarschijnlijke topper van eigen bodem en een echte aanrader voor piano en ambient liefhebbers. Het debuut van Silent Noise Revolution is zowel digitaal als op vinyl verkrijgbaar.

modular404.com

silentnoiserevolution.com

BNM039V – Insides [Modern Classical/Modular Noise] | Silent Noise Revolution | Belgian NeuMusik

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More