Home Belgisch SELAH SUE – Selah Sue (Because Music)

SELAH SUE – Selah Sue (Because Music)

by Didier Becu

22 was Selah Sue toen haar debuut uitkwam. De situatie waarin ze zich toen bevond was zowel een zegen als een vloek. Uiteraard had ze aan belangstelling geen gebrek, maar het was wel die aandacht die ervoor zorgde dat er van de Leuvense Sanne Putseyns enorm veel verwacht werd. Verwachtingen die één voor één werden ingelost.

Op haar 17e was ze al de beschermengel van Millow, en wat je daar ook mag van denken, het betekent wel dat alle schijnwerpers op je gericht zijn.

Sanne, of zo u het liever hoort, Selah Sue bulkte van het talent. Een zeer eigen stem die te nemen of te laten is, maar een zangeres met de meest donkere funky R’nB  denkbaar. Zelfs meer duister en macaber dan alles wat Sisters Of Mercy-opperhoofd Andrew Eldritch ooit bij elkaar heeft gepend. Jaren later zou blijken waarom. Door middel van muziek je demonen bevechten zoals in de pakkende opener This World. “I can see your fear ‘cause this world ain’t simple”, als weltschmerz-R’nB niet bestaat dan heeft deze Belg het uitgevonden.

Een wonderkind dat meester is over twee instrumenten: de gitaar en vooral die stem. Met dat laatste kun je natuurlijk experimenteren zoals op Peace Of My Mind of Fyah Fyah. Zelden hadden we in dit land (of zelfs in de wereld) zoiets gehoord en de MIA’s gingen dan ook naar de richting van de blondine met dat gekke kapsel.

Wie zich trouwens afvraagt wat Selah Sue dit jaar op al die jazzfestivals loopt te doen. Uiteraard die samenwerkingen met Marcus Miller (in december staan ze in Le Madeleine) of gewoon eens luisteren naar Crazy Vibes.

Inderdaad, a woman with vibes, zelfs Prince zou geld hebben gegeven voor een song als Black Part Love (haar eerste single) of het kontwiegende Crazy Sufferin Style. Ook veel ontroering volop zoals Summertime of die andere klassieker Mommy. Wie bij dat laatste de ogen droog kan houden heeft een groot probleem…

Dat Selah Sue een internationale ster ging worden, wisten we al vanaf het begin. Getuige Please het knappe duet met Cee-Lo Green. U kent hem niet? Toch wel, want eerder was hij wereldberoemd als zanger van Gnarls Barkley. Inderdaad, die van Crazy.

Afsluiter Just Because I Do zegt genoeg, nog zo’n song over donkere passages uit het leven. Hartverscheurend heet dat in de dikke Van Dale!

Het debuut van Selah Sue is er eentje die niet genoeg gedraaid kan worden, en misschien wel één van de beste (Belgische) platen ooit.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More