Home ReviewsAlbum Reviews ROCKFORD – Broken Records (Grungepop Records)

ROCKFORD – Broken Records (Grungepop Records)

by Bootsie Butsenzeller

Gitarist/zanger Niels Schmitz die eerder al z’n sporen verdiende bij de band Cape, doet het nu al een tijdje met de nieuwe formatie Rockford, genoemd naar z’n geboorteplaats in de staat Illinois. Het heeft dus niks met kaas en/of Geronimo Stilton te maken. Het had dus evengoed Illinoise kunnen geweest zijn. Evenwel resideert Niels in Nederland en na een handvol singles komt de band nu met een eerste album aandraven en dan nog op Grungepop, een vrij nieuw label van een oude Sub Pop ingezetene.

Dat is dan uiteraard gefundenes fressen voor de argeloze luisteraar en respectievelijke recensent. Zelfs zonder die eerste knoert van een riff in de opener en titeltrack weten we dus al welk vlees er zich in de kuip bevindt: Seattle sounds naar het heden vertaald. In het geval van deze heren worden de invloeden van Alice In Chains en Nirvana netjes doorspekt met snuifjes Foo Fighters, Queens Of The Stone Age, Green Day en misschien nét iets te weinig eigen smoel. Dat zorgt uiteraard wél voor een feest van herkenning en dus ook al behoorlijk wat succes. Single Shade zit bijvoorbeeld al aan 110.000 streams, niet slecht voor een Nederlandse ‘underground’ band, denken we dan.

Gelukkig werd er voor de opnames dan ook gekozen voor de legendarische underground studio195 van en met Patrick Delabie aan de knoppen, die er over heeft gewaakt dat het allemaal niet te gladjes gaat klinken. De gitaren scheuren lekker, de bassen grommen diep en de mokerslagen op de drums klinken alsof ze bij Albini’s Electrical Audio zijn opgenomen. Bovendien is Niels gezegend met een klok van een strot en kunnen we dus van een oerdegelijk en solide album spreken.

SpotifyWebsiteFacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More