Home ReviewsAlbum Reviews RNGMNN + KARINA DORIN – Never Sleep Again (Winter-Light)

RNGMNN + KARINA DORIN – Never Sleep Again (Winter-Light)

by Patrick Bruneel

Ronny Engmann is een artiest binnen het dark ambient segment die de laatste jaren aan een steile opmars bezig is. Na een trage start brengt hij sinds 2018 met de regelmaat van een klok heel goede en interessante albums uit op labels als Reverse Alignment, Noctivant, Cryo Chamber en meest recent veel werk op het Nederlandse Winter-Light.

Karina Dorin is een zangeres, hedendaags componiste en experimenteel muzikante die onder meer deel uit maakte van het naar haarzelve genaamde koor, het Karina Dorin Choir, gevestigd in Berlijn.

De twee kwamen elkaar toevallig tegen in Berlijn en al snel bleken ze dezelfde interesses te delen als het draaide om het creëren van muzikale soundscapes.

Never Sleep Again is de eerste fysieke neerslag van hun samenwerking, waarbij Rngmnn voor de donkere atmosferische soundscapes zorgt en Dorin, haar bataljon effectpedalen in de aanslag, zorgt voor de menselijke stem, al is die veelal nauwelijks als dusdanig te herkennen.

Beiden hebben de nummers die op Never Sleep Again na veel keer samen in de oefenruimte te hebben gezeten, dusdanig onder de knie, dat ze deze stukken sinds afgelopen zomer ook zo nu en dan live brengen.

De samenwerking werkt dermate goed dat ook de omgekeerde beweging werd gemaakt, waarbij Rngmnn deel uitmaakt van de uitvoeringen van het Karina Dorin Choir, waarbij hij inventief drones weet toe te voegen aan de geavanceerde koorgezangen.

Dit intrigerende album, dat zeker een meerwaarde biedt binnen het genre door de bijdrages van Dorin, is een pareltje voor het opwekken van bevreemdende nachtmerries of puur als begeleidende muziek ervoor. Heerlijk donker, zoals past binnen de tijd van het jaar.

WEBSITE / BANDCAMP/ FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More