Home ReviewsAlbum Reviews RNGMNN & COLLABORATORS – False Dawn-Falsified (Winter-Light)

RNGMNN & COLLABORATORS – False Dawn-Falsified (Winter-Light)

by Patrick Bruneel

In 2021 verscheen het album False Dawn van RNGMNN. Achter die naam gaat ene Ronny Engmann schuil, die al enkele platen op zijn conto had staan voor onder meer Reverse Alignment, Cryo Chamber en sinds 2019 bij het Nederlandse Winter-Light, alwaar hij debuteerde met het mooie Arctic Interference.

Het label, dat zich specialiseert in (dark) ambient, experimentele muziek en drones, is toe aan zijn vijftigste release. Die mocht net even anders zijn dan de rest, wat labelbaas Mark O’Shea deed besluiten om het album van RNGMNN in handen te geven van een resem bevriende artiesten om zijn album door de remix-molen te halen.

Elk van de deelnemers doet zijn eigen ding met de oorspronkelijke muziek en zet die grotendeels geheel naar eigen hand, waardoor extra lagen naar boven komen die op het origineel niet opvielen of niet echt waren te ontwaren.

Het zijn dan ook niet de minsten die zich hebben aangeboden om ’s mans werk onder handen te nemen. Line Spectrum, Sielwolf samen met Nam-Khar, Sysselmann, Gydja, Tineidae, Gdanian, Onasander en Argyre Planitia geven, zoals we van hen gewoon zijn en ook verwachten, het beste van zichzelf.

Het resultaat is een stuk gevarieerder dan het gemiddelde dark ambient album. Ongeveer de helft van het deelnemersveld bracht al een album (of meerdere) uit bij Winter-Light terwijl de rest uit het ruimere veld komt maar wiens werk wel perfect aansluit bij de missie en de releases van het label.

Dat zorgt voor een heel evenwichtig remixalbum dat in al zijn diversiteit toch coherent blijft klinken.

WEBSITE / BANDCAMP / FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More