Home ReviewsAlbum Reviews RIVER INTO LAKE – The Crossing (Humpty Dumpty Records)

RIVER INTO LAKE – The Crossing (Humpty Dumpty Records)

by Bart Verlent

Het Brusselse indiepop ensemble River Into Lake is de band van ex-Girls In Hawai drummer Boris Gronemberger. Vroeger deed Boris alles solo onder de naam V.O. maar vorig jaar voerde hij een naamsverandering door en is het een echte band geworden. In 2019 bracht de band het fijne debuutalbum Let The Beast Out uit waarvoor Boris inspiratie ging halen bij Talk Talk, The Cure en Grizzly Bear. Op deze ep staan songs die voortkwamen uit de opnamesessies van het album. De nummers pasten niet op het album maar waren te goed om gewoon weg te gooien. Elk nummer op The Crossing is de afgelopen maanden uitgebracht als single met een bijbehorende visual van de hand van kunstenaar David Delruelle.

De plaat opent sterk met Grande Prairie. Een nummer over de zorgeloosheid en de kracht van de jeugd die gehinderd wordt door de samenleving. De intro heeft wel iets krautrockachtigs maar eens het nummer echt begint, krijgen we aanstekelijke indierock met brede arrangementen. Impatience gaat over de survivalgolf die de laatste jaren enorm gegroeid is. Gronemberger schreef het samen met Aurélie Muller die ook de backings voor haar rekening nam. Op deze sfeervolle track laat River Into Lake horen dat ze echt indrukwekkende songs schrijven.

In Bounced probeert Boris met lades het gevoel van evenwicht tussen verschillende gemoedstoestanden te illustreren. Muzikaal gaat de band weer heel breed, we horen invloeden van Bowie en The Beatles en dat levert iets uniek op. Bijna zes minuten lang vallen we van de ene verbazing in de andere. Afsluiten doet de plaat met The Crossing. In deze song schreef Boris neer hoe we ons overweldigd kunnen voelen door de informatiestroom en hoe deze ons kan loskoppelen van het heden en de werkelijkheid. Ook hier weer blaast River Into Lake ons omver met overweldigende arrangementen en songstructuren.

Net zoals het debuutalbum is The Crossing een meesterwerk, met songs die lang blijven nazinderen. Hopelijk krijgt deze unieke band met hun knappe ep de aandacht dat ze verdient. Als de coronamaatregelen het toelaten stelt River Into Lake op 28 januari de ep voor in de Brusselse Botanique.

BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More