Home ReviewsAlbum Reviews PARTNERS – Faust (Montage).

PARTNERS – Faust (Montage).

by Koen Caemaert

Eenvoud siert, wordt al eens tegen ons gezegd, waarschijnlijk om de moeilijke conversatie uit de weg te gaan. Maar een samenwerkingsverband de naam Partners geven, valt met zekerheid onder die noemer. Partners is een duoproject van Leuvenaars Femke Fredrix (master beeldende kunsten) en James de Graef (van Shht). Ze leerden elkaar kennen op het KASK in Gent, waar Femke autonome vormgeving studeerde, en James muziekproductie en poppiano . In deze samenwerking vinden ze elkaar in ‘het steeds evoluerende huwelijk tussen elektronische muziek en visuele kunsten’.

We krijgen een conceptalbum waarin het samenspel van klank en beeld een belangrijke rol speelt. Ondanks het ontbreken van de bijhorende beelden gaan we voor het auditieve avontuur. Want avontuurlijk is het minst wat je over deze plaat kan zeggen. De gemiddelde mens heeft nood aan houvast, aan een kader waarbinnen iets gecreëerd wordt. Hier wordt dat kader duidelijk vanaf de eerste maat overschreden. Gelukkig dat de gemiddelde mens dus maar een psychologisch verzinsel is.

Het album zet in met First Steps. De titel dekt de lading met een collage van een babystemmetje en een rammelaar, waar het kenwijsje op piano, dat regelmatig zal terugkeren in het album, doorheen verweven zit. In Skrik wordt het initiële poezengespin opgeschrikt door een industrieel ritmisch intermezzo, om opnieuw in de korte melodie uit het eerste nummer te verglijden.

Vertigo voegt een nadrukkelijker industrieel tintje toe. Ondanks het blijvend gebruik van allerlei samples, is dit de eerste track die een rechtlijnige opbouw lijkt te volgen. De opzw