Home ReviewsAlbum Reviews OI! – The Singles (Cherry Red)

OI! – The Singles (Cherry Red)

by Patrick Bruneel

Bij het begin van een nummer tijdens een concert riep Stinky Turner van Cockney Rejects steevast Oi! naar het publiek. De term is eigenlijk een cockney-manier om Hey There! te zeggen. Het begrip groeide uit tot een term die een afsplitsing van punkrock overspande die meer working class gericht was dan ooit tevoren.

De begindagen van Oi! kenden geen racisme, integendeel. Skinheads, punks, werkende en stempelende outsiders van de laagste klasse vormden een en dezelfde beweging die zich afzette tegen politiegeweld, racisme, discriminatie en andere sociale onrechtvaardigheden die in de late jaren 1970 en beginjaren 1980 welig tierden in Groot-Brittannië.

Het is pas later dat extreemrechtse skins Oi! een slechte naam bezorgden, een naam die het genre tot op de dag van vandaag niet kwijt is. Bands als Skrewdriver zijn daar mee de oorzaak van, net als een stel aan het National Front gelieerde assholes die de boel met plezier voor iedereen verpestten.

Deze vier cd’s tellende set, 101 nummers alstublieft, bevat de nummers van 37 singles die ondertussen nauwelijks nog te vinden zijn, toch niet aan schappelijke prijzen. Uiteraard geen extreemrechts georiënteerd spul, het is wel Cherry Red die de set uitbrengt natuurlijk.

Alle al dan niet grote namen van de correcte kant van het Oi! gebeuren zijn present. Cockney Rejects, The Business, Infa-Riot, Cock Sparrer, Slaughter & The Dogs, The Oppressed, The 4 Skins en Angelic Upstarts zullen wel wat belletjes doen rinkelen. Bands als Blitz, The Ejected, The Gonads en Skin Disease misschien wat minder, al doen deze bands niet onder voor de grotere namen.

Veel streetpunk passeert de revue met hier en daar wat ska-invloeden (Smiling My Life Away van Case bijvoorbeeld) en zo nu en dan een ons onbekend nummer dat we echter meteen super vinden. Punk City Rockers van The Gonads is daar een prima voorbeeld van.

De vooroordelen tegenover het genre zullen met deze prima verzamelaar zeker niet van de baan zijn. Toch is het een heerlijk wederhoren van een heel stel singles, ze staan er alle 37 integraal op, die we in tijden niet, of nooit eerder, hoorden.

Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More