Home ReviewsAlbum Reviews NOX – Abyssal Codex (Winter-Light)

NOX – Abyssal Codex (Winter-Light)

by Patsker Omaer Beguin

Abyssal Codex is de tweede release van Nox op het Nederlandse dark ambient label Winter-Light. Met zijn vorig werkje (Opus Unending) uit 2020 liet de Kroaat Jurica Santek reeds een sterke indruk op ons na. Santek creëert ook onder de naam Aegri Somnia flinke porties duister gefluister en bracht met dit project al een drietal albums uit op het gerenommeerde Amerikaanse Cryo Chamber label.

Op Abyssal Codex diept Santek zijn geluidscreaties op een subtiele wijze verder uit. We krijgen terug een flinke portie angstaanjagende drones op ons bord geserveerd waarbij ondertussen heel wat interessants op de achtergrond gebeurt. Het sonische gegrom van Nox begeleidt ons naar een afdaling in diepe en vochtige buitenaardse spelonken. Santek verfraait zijn drones met veldopnames, geruis en glitch. De sferen rimpelen niet alleen in absolute en verstikkende duisternis. Zo verschijnen ook tussen de beklemmende soundscapes een reeks industriële fragmenten en etherische klankwolken waardoor er een licht rituele en meditatieve geluidsomgeving ontstaat.

Abyssal Codex is een pure dark ambient cd die heel wat te bieden heeft. Santek combineert op dit album een palet hardere tonen met organische elementen die doorheen een fascinerend bad van pulserende drones geduwd worden. Abyssal Codex schuurt tegen de ziel aan en zorgt voor een verslavende oase van sinistere klankconstructies.

Het album is zowel digitaal als op cd verkrijgbaar. Laat die donkere winter maar komen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More