Home Belgisch NERVOUS SHAKES – Seperate Beds? I Don’t Think So (Nun Records – 2004)

NERVOUS SHAKES – Seperate Beds? I Don’t Think So (Nun Records – 2004)

by Filip Verbeeck

Nervous Shakes zijn het Brusselse antwoord op o.a. The Ramones, The New York Dolls, The Stooges, enz… Een prettig gestoord kwartet dat in het live circuit een stevige naam heeft opgebouwd. Nervous Shakes op dit album zijn: Ivan Retroff (zang, harmonica), James Neligan (zang, gitaar), Phillippe De Clercq (bas) en Patrick Bernhagen op drums.

Het hart van de band zijn onmiskenbaar Ivan en James, zij zijn de Jagger/Richards van de band. Momenteel hoor je Bruno Van G op basgitaar en Philippe Felix op de drums, wat een kwaliteitsinjectie is volgens sommige bronnen.

art cover by Nico Bassez

Humor is zeer belangrijke op Seperate Beds. In opener Get The Fear uit de zanger zich direct als een seksmaniak. Zelden iemand met zoveel overtuiging “sex, sex, sex, sex ,sex, sex, sex, sex!!!”  weten roepen, en dat zonder haperen! In Bad Like Me gaat Ivan nog een stapje verder met een ode aan zijn prachtige achterwerk. Fantastische tekst !!

Daartussen vinden we Hey Baby, een aanstekelijke mondharmonica opent de song en maakt er een oersterk bluesy rocknummer van. Een regelrechte oorwurm.

Opvolger Number One valt op door de backings en de ‘surftouch’, dit nummer is voor hen geschreven door JJ Rassler van The Downbeat 5 (een legendarische cultband uit Boston). Swedish Love Gun is andere koek, ijzersterke gitaarriffs en een hoog tempo maken hier een fantastisch nummer van. De zang is ijzersterk, doet de tweede stem niet een beetje aan een zeer jonge Bob Dylan denken? Onze favoriet van de plaat!

Hypnotize Me en Be A Man zijn oerdegelijke nummers, Brat en Cruisin’ On The Boulevard beginnen zowaar met hetzelfde gitaarstukje, op het eerste gehoor toch… en zijn iets meer rock-’n-roll getint. Wederom blijven de, met momenten zeer grappige, tweede stemmen opvallen.

I Need You So Bad is hun meest poppy song, weliswaar met een serieuze Nervous Shakes twist erin, maar wel radiohit-waardig. Panzer Division trekt dan weer alle registers open, heel benieuwd hoe dit live klinkt! Als laatste is er Can’t Stand You Anyway. Wie doet die hoge stem?

De dertiende track is een ‘ghosttrack’, Little Suzie is een traag nummer en laat de vocale kwaliteiten van Ivan horen.

Seperate Beds is een relevante en zeer boeiende plaat. De Nervous Shakes maken simpele maar oerdegelijke garagerock en spelen het klaar om aan iedere song een aparte draai te geven wat heel het album uniek en verslavend maakt. Live zijn ze een belevenis met een totaal geschifte zanger, ijzersterke gitaren en een uniek drum en bas geluid. De uitnodiging om te dansen is steeds aanwezig! Een prettig gestoord ensemble als het ware.

In april 2021 was er, in beperkte oplage, een re-release van dit album geweest. Uitgebracht als ‘colored vinyl’ in twee kleuren, een zwarte en een roze versie door Take The City Records uit Madrid. Een collector dus!! De cover die je hier boven ziet, is van deze release.

Er wordt nieuw werk van Nervous Shakes verwacht in de zeer nabije toekomst. In afwachting hiervan moet je ze live zien, boek ze voor een show op jouw festival, in jouw zaal, café of woonkamer, ze bouwen overal een feestje! Steun ze en koop dit album. Het is absoluut de moeite waard.

https://www.facebook.com/Nervous-Shakes-442583879259456/?ref=page_internal

http://nervousshakes.a-lyric.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More