Home ReviewsAlbum Reviews MOVULANGO – Mirror In Man (Deewee)

MOVULANGO – Mirror In Man (Deewee)

by Jos Buersens

Mozes Mosuse licht met de ep Mirror In Man een eerste, fysieke tip van de sluier van zijn nieuwste muzikale project Movulango. Movulango is dan misschien wel het recentste maar absoluut niet het enige muzikale wapenfeit van, de inmiddels 25-jarige, Mosuse. Zo was het met Ego Troopers, later The Future Sound Of Antwerp, dat de muzikant op zijn, nota bene, 16 jaar al furore maakte in heel wat Europese clubs. Wie dacht dat Mosuse met Movulango zijn eerste voorzichtige stappen in de muziekwereld zette, vergist zich dus schromelijk.  

Vijf tracks telt de ep van Movulango en wat ons vooral opvalt, is de subtiele zweem van de jaren negentig die doorheen het album verweven is. Hoewel de release evenzeer doorspekt is met psychedelica en harmonieën die ons zo van een plaat van The Beatles of The Beach Boys hadden kunnen komen.  

Met The Peak opent Movulango bijzonder sterk. Een droge gitaar alludeert naar de voorgenoemde jaren negentig en zet meteen de toon. En toch weet Mosuse The Peak al snel een onverwachte wending te geven. Waar de track, bij aanvang, lijkt te worden geregeerd door gitaar, is het al snel duidelijk dat psychedelische dansbaarheid toch vooral het uitgangspunt is van deze sterke opener.

Too Absurd wordt dan weer gekenmerkt door een simpel pianoloopje dat bij momenten wat uit het tempo lijkt te vallen, in combinatie met de warme vocalen van Mosuse. De aanvang van de track voorspelt een zekere terughoudendheid maar ook hier laat Mosuse zien dat hij met kennis van zaken subtiele gelaagdheid kan creëren, waarbij het vooral de vocalen zijn waar we enkele mooie uitschieters waarnemen.

Het lijkt wel alsof de jaren zestig het in 2022 er nog eens op wagen. In Through The Motions is er dan ook wederom bijzonder veel aandacht voor melodie en gelaagdheid. Bovendien maakt Mosuse gebruik van een orgelgeluid dat ons instant naar the roaring sixties terugvoert. Om nog maar te zwijgen van die prachtige hoge zangtonen. Of het nu The Beach Boys dan wel The Beatles zijn, ons zal het worst wezen, van dit nummer krijgen we enkel Good Vibrations.

Met The Other Way creëert Mosuse, door het gebruik van repetitieve percussieve elementen, een ietwat drone-achtige track hoewel het vooral de melodieuze, dromerige vocalen zijn die ons wederom meevoeren naar hogere sferen. Synths en spacey geluiden doorspekken dan weer de track en maken van de afzonderlijke elementen één gelaagd geheel.

Afsluiten doet Movulango met Dozed Off. De hoge vocalen waarmee Mosuse van start gaat, doen ons bij wijlen wat aan het Bon Iver van Justin Vernon denken en dat is enkel maar koren op onze molen. Voor de rest van de track maakt de muzikant gebruik van dezelfde kenmerkende elementen die we al op eerdere tracks horen maar eerlijk gezegd heeft dat ons geen seconde verveeld.

Je leest het, met Mirror In Man brengt Movulango, wat ons betreft, een bijzonder sterk debuut uit. Mosuse voorziet ons van gezapige, dromerige tracks maar weet ons vooral met zijn prachtige vocalen zonder problemen te raken. Dat deze plaat een plaatsje in jouw platenkast verdient, lijkt ons dan ook een evidentie te zijn.

Hieronder vind je alvast de nodige links om je van je broodnodige aanschaf te verzekeren en Movulango op de voet te volgen.

MOVULANGO: FACEBOOK BANDCAMP INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More