Home ReviewsAlbum Reviews MJO XL ft. LENNERT BAERTS – Times Change And So Must We (Soulfactory Records)

MJO XL ft. LENNERT BAERTS – Times Change And So Must We (Soulfactory Records)

by Björn Comhaire

Voordat we de lofsaxofoon (beetje flauwe woordspeling, ik weet het) beginnen steken over Lennert Baerts moeten we het eerst even hebben over MJO XL. MJO staat voor Muze Jazz Orchestra. Een jazz orkest dus dat in 2010 ontsproot aan de muzikale geesten van Marco Cirone en Lieven Cambré en openbloeide onder de vleugels van Tom Michielsen, directeur van cultuurcentrum Muze in Heusden-Zolder en Eugénie Matei, uitbater van het MuzeCafé.

Coverart © Muze Jazz Orchestra

Dát Muze Jazz Orchestra dus ging voor de opnames van hun nieuwe album Times Change And So Must We in zee met de jonge Limburgse saxofonist en componist Lennert Baerts. Geen toeval aangezien datzelfde CC Muze ook de uitvalsbasis is van Baerts. Lennert was ooit een jonge voetbalbelofte maar het leven gaat soms een andere richting uit dan gepland. Gelukkig bleek de man nog meer talenten te hebben dan een lederen bal buiten een rechthoekig kader houden! Die talenten etaleert hij uitgebreid op dit album dat ook gecomponeerd werd door Baerts.

Drie lange nummers met een tot 12 man uitgebreid MJO en Baerts op de saxofoon. De ruim 19 minuten durende opener Solace (Live) Times Change And So Must I neemt hier en daar symfonische proporties aan en schuwt de grote emoties niet. Vooral de Ennio Morricone-achtige achtergrondzang zorgt soms voor enige bombast.

In Search Of The Light gaat nog een stapje verder en opent met een soort doodschreeuw, schallende trompetten, uitzinnig cimbaalgeweld en klaaglijk gezang. De soundtrack voor een jaren 70 thriller zowaar. Suspense, spanning en sensatie in een erg verhalend nummer dat flirt met ideeën uit de avant-garde jazz maar dat ook elementen uit de rockmuziek bevat. En dat ruim 30 minuten lang!

Afsluiter Actions Bound To Affect The Future bouwt verder op de fundamenten van de eerste twee nummers al wordt er deze keer meer plaats gemaakt voor hortend gitaarwerk, trompetgeschal en vibrafoon. Opnieuw wisselt Baerts jazzy rustpunten af met chaotische momenten van ontlading waarin zijn tegendraadse kant opborrelt.

Times Change And So Must We is een interessante, muzikale zoektocht van een jonge muzikant die barst van de ideeën. Het is echter die overvloed aan ideeën en invloeden die het album vrij zwaar op de hand maken en de luisteraar na 70 minuten toch wat vermoeid en overdonderd voor zich uit starend achterlaat.

Wil je een intense avond beleven en Times Change And So Must We eens live meemaken, dan kan dat (onder voorbehoud van verstrengde corona-maatregelen) op 10 december in CC Muze in Heusden-Zolder.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More