Home ReviewsAlbum Reviews MANDOLINMAN & ANSATZ DER MASCHINE – Houtekiet (Trad Records)

MANDOLINMAN & ANSATZ DER MASCHINE – Houtekiet (Trad Records)

by Bart Verlent

MANdolinMAN is een mandolinekwartet dat traditionele Vlaamse melodieën op een zeer eclectische en moderne manier brengt. Sinds 2011 toert deze vierkoppige band door Canada, Brazilië, Scandinavië, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Na twee succesvolle albums wou MANdolinMAN eens afwijken van hun gewoon repertoire. Ze bewerkten, samen met Mathijs Bertel van Ansatz Der Maschine, oude melodieën die een soundtrack vormen voor de door Jonas Van Thielen herwerkte versie van Houtekiet van Gerald Walschap. Het gezelschap trekt door Vlaanderen met Jeroen Lenaerts die het boek vertelt en speelt met projecties van Lot Vandekeybus.

© Trad Records

Bertel vulde de elf nummers subtiel aan met warme soundscapes en synthgeluiden. Nergens neemt hij de overhand enkel versiert hij de de knappe composities.

Andries Boone, Peter-Jan Daems, Maarten Decombel en Dirk Naessens spelen op de nummers niet enkel mandoline maar ook op viool en akoestische en elektrische gitaar, mandocello en 10-string mandoline. Daarenboven werken er nog extra gastmuzikanten mee aan dit project zoals Rozanne Descheermaeker op hoorn, Robbe Kieckens op percussie en Luc Weytjens op synths. Het resultaat is een heel breed geluid.

Door deze unieke samenwerking krijgen de middeleeuws getinte songs een iets mysterieuzer tintje en moeten we denken aan Dead Can Dance ten tijde van Aion. Elk nummer is een mooie, intense compositie die donker klinkt terwijl er toch steeds een lichtpuntje aanwezig is. Telkens weer zijn we ontroerd door de schoonheid die deze talentvolle bende in een mooi warm jasje heeft gestoken.

Het enige minpuntje aan dit album is dat de nummers wat ons betreft nog veel hadden mogen langer duren. Na drie minuten zitten we zo in die vibe dat we er niet uit gehaald willen worden. Gelukkig is er nog het magische Hoorndrager, dat iets langer duurt dan een doorsnee nummer.

Deze soundtrack voor Houtekiet is een subliem pareltje. De samenwerking tussen MANdolinMAN en Mathijs Bertel is dan ook een geweldig succes. Stiekem hopen we dat ze niet éénmalig blijkt.

Je kan de voorstelling Houtekiet nog gaan bekijken op:

05/05 – 30CC, Leuven
06/05 – ’t Folk, Dranouter
07/05 – Cultureel Centrum, Sint-Niklaas
21/05 – GC De Pit, Buggenhout

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More