Home Belgisch Vi.be-tip van de maand: Static Party Poses

Vi.be-tip van de maand: Static Party Poses

by Luminous Dash

Tijd voor een nieuwe vi.be tip, dachten we, en plots was daar Static Party Poses, een uiterst beloftevolle Gentse band. De gebroeders De Prez (Vincent en Rembert), aangevuld door drummer Ilja Cooreman (Louie.), gitarist Jeroen De Meyer (Milpool) en toetsenist Klaas Bombeke vormen samen een lo-fi band die weet van welk hout pijlen maken. Ze maken nummers die na penetratie van het trommelvlies, raken. Kwetsbaar en moedig tegelijkertijd.

Drie tracks telt hun vi.be-account, maar ik was al verkocht vanaf The Lobster, het openingsnummer. Vincent De Prez (de jongste broer) zingt, in de traditie van Sparklehorse (de band van de betreurde Mark Linkous), door een distortion micro, waardoor zijn stem een kwetsbaar effect krijgt. Het poppy refrein en de catchy synthriff maken het geheel toegankelijk, zonder in de val der clichés te trappen.

Waving drijft op ritmische synths en doet mogelijks nog meer denken aan Sparklehorse. Static Party Poses experimenteert ook met samenzang, een geslaagd experiment wat ons betreft. Het vijftal maalt niet om nummers van 6 minuten met veel herhaling, en wij ook niet, het repetitieve van bepaalde zanglijnen zorgt voor een melancholisch, tragisch effect. Het doet wat denken aan He’s Simple, He’s Dumb, He’s The Pilot van Grandaddy, nog zo’n heerlijke lo-fi band.

In Doll gebruikt Static Party Poses zelfs tekst van Mark Linkous en de zijnen: “the parasites will love you, when you’re dead”, komt rechtstreeks uit Weird Sisters. Ook ‘homecoming queen’ en ‘can you fly’ komen uit respectievelijk de nummers Homecoming Queen en Hammering The Cramps. Het nummer is een hulde aan de treurige, wondermooie wereld van Sparklehorse

Static Party Poses is op de goede weg. Het vijftal moet de komende tijd nog wat rijpen, maar dan komt het wel goed. Een band die zich niet laat meeslepen door de mainstream, maar koppig zijn eigen ding doet, daar zijn er nooit te veel van, en Static Party Poses hoort in dat rijtje thuis.

Woensdag 26 april speelt Static Party Poses in de AB in de finale van de Rockrace, dus rep je daar naar toe!

QUINTEN JACOBS

Vi.be / Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More