Home Belgisch Vi.be-tip van de maand: Rooftop J

Vi.be-tip van de maand: Rooftop J

by SANDRA REGENT

De Brugse Jari Marain aka Rooftop J en producer/beatmaker Yung Offender oftewel Ward De Bruyn serveren Belgische hiphop met onmiskenbaar internationale ambities. Tijdens de preselecties van Humo’s Rock Rally in Cactusclub Brugge, zette de rapper alvast een uitstekende liveset neer met zijn Westcoast hiphop. 

​Op zijn Vi.be-pagina vinden we Mac Miller en J. Cole als referentie. Daarnaast horen wij zeker ook G-funk van Dr. Dre in tracks als White Goose. Can’t relate klinkt iets donkerder en rauwer waarmee hij meer in het vaarwater van A$AP Rocky zit.

Dit nummer is een heuse oorwurm. In Running weerklinkt een heerlijke jazzy-vibe die zo de hitlijsten in kan. Het meer funky Crossroads is voorzien van een catchy nineties deuntje waarop je lichaam spontaan reageert. “Man, what can I say, I keep living, tomorrow betterday. And I really do believe what passion can achieve in this life… it’s a brandnew me.” Jari maakt hiermee duidelijk dat hiphop ook hoopvolle boodschappen kan geven. 

​De trap in Blue Lagoon en Pope leunt dan weer sterk aan bij Gucci Mane. Strakke, expliciete rap gedrapeerd rond loeiharde trap drumbeats verweven met een zachte melodie. De synthhook in Stop The Time creëert een dromerige, feelgoodvibe die echter in schril contrast staat met de tekst: “I’m a killa sweet as vanilla, strong as a pilar, I’m the next Mac Miller, a born sinner…” We wensen de Bruggeling dezelfde mooie muzikale carrière maar dan wel zonder de dramatische afloop. 

Rooftop J brengt het soort muziek dat je van rappers kunt verwachten maar voegt er zijn eigen verfrissende touch aan toe. Waar andere hiphopartiesten al gauw vastlopen in zagerig, stereotiep gemompel en gekreun, zorgt hij voor sterke vocals, genoeg variatie en dat ‘net iets extra’ zoals die heerlijke Busta Rhymes-achtige schreeuw ‘run bitch run’ die een soort rode draad doorheen een aantal tracks vormt. 

​De singersongwriter/rapper overtuigt ons met zijn subtiele trap- en funkbeatsamples en strakke rap afgewisseld met gladde rhymes. Maar het zijn vooral de maatschappijkritische en de eerlijke, introspectieve teksten waar veel luisteraars zich in zullen herkennen, die de songs zo boeiend en de moeite waard maken. Een absolute aanrader als je het ons vraagt, zelfs voor muziekliefhebbers die niet persé hiphopfan zijn. Je hoeft ons niet op ons woord te geloven, oordeel zelf op 14 maart tijdens ’t Endezomer Bandcontest in Jeugdhuis Kadans in Aalter en op 3 april tijdens het Burban Festival te Brugge.

VI.BE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More