Ze werden binnen het JonGeduld-project van muziekcentrum Kinky Star begeleid door de Meltheads als coach, zetten een verse 90ies grungesound neer en vulden hun eerste week vakantie volop met muziek. Want naast repeteren, enkele straatoptredens en daarna ook meteen de studio induiken voor opnames, stond er bij The Muttons niet veel meer op de planning deze week.
In hun repetitieruimte in Gent ontmoeten we The Muttons. We krijgen enkele tracks te horen, die ze nog volop inoefenen voor ze twee dagen gaan opnemen in studio Wondeljam. Ook hun coaches Sietse Willems (Meltheads) en Sanne Werkers (Kinky Star) zijn er voor nog wat opnametips en -tricks.
De ruimte ademt een 90ties grungesfeertje uit, als het viertal speelt. Onder invloed van Nirvana krijgen we een warme sound van de twee gitaren en bas te horen die soms diep duikt. De drums slaan de juiste sfeer erin, maar zorgen vaak ook voor de nodige pit. En de zang? Die gaat ongedwongen verschillende richtingen uit. Soms rauw grungy mompelend, maar evengoed met een warme open klank.
Als we de leeftijden van Ward, Michiel, Merlijn en Wout optellen, komen we nog niet aan 80. Piepjong en ze willen spelen! Maar eerst ook even een babbel met ons.
In het dialect betekent ‘mutt’n’ niets meer dan schaapachtige dwaas, maar wellicht heeft jullie bandnaam een andere oorsprong?
Ja en nee… we wilden niet zomaar een Nederlandstalige naam, want dat klinkt niet echt, maar kozen bewust voor een Engelse term, die je vanuit onze taal ook anders kan invullen. Het betekent naast ‘schapen’, dus effectief ook ‘onnozelaars’.
Hoe is de band ontstaan?
Michiel (gitaar) en Wout (bas) kennen elkaar al jaren en speelden ook al lang samen Nirvana-covertjes in hun kelder. Urenlang. Ward (drum) en Michiel leerden elkaar kennen op reis in Frankrijk met hun ouders. De ouders bleven bevriend en ook zij gingen samen spelen. Merlijn (zang en gitaar) speelde vooral alleen en voelde de ‘goesting’ in een band, die hij op Poppunt zocht én dus vond bij Michiel en Wout, waarbij Ward graag aansloot.
We spelen samen sinds 2019, waarna de corona-lockdowns al snel volgden en we niet meer konden repeteren. The Muttons bestaan bijna 2 jaar, maar hebben nog niet veel samen kunnen spelen eigenlijk.
Ondertussen zijn we vooral erg goeie maten. Deze week zijn we de hele week samen. Naast muziek, maken we ook veel plezier.
Waaruit halen jullie inspiratie? Zijn er artiesten die jullie inspireren?
Grunge en punk! Nirvana. Al hopen we dat dat niet continu terugkomt in onze eigen nummers. We willen geen kopie worden.
Jullie gaan deze week nog drie singles opnemen in studio Wondeljam. Komt er een debuutep aan?
Nee, we releasen single per single, die we vanaf het najaar uitbrengen. De mensen kennen ons nog niet, dus we willen regelmatig iets van ons kunnen laten horen.
Waar zie je The Muttons over een jaar?
Werchter! (lachen) Neenee, liefst van al willen we veel spelen voor ’t plezier. In kleine cafeetjes in Gent bijvoorbeeld.
Wat is jullie muzikale doel/ droom?
We willen niet per se doorbreken. Of ja, het mag altijd wel hoor. Maar we zijn realistisch. Het hoeft niet te serieus te worden. We willen graag als hobby, met vrienden blijven spelen. We zijn er ons van bewust dat we geen band zijn die dit kan doen om geld te verdienen. We willen nu iets uitbrengen en daarna vooral veel shows spelen.
Met wie zou je het niet erg vinden om 24 uur vast te zitten in een lift?
‘De Manager’! We hebben een vriend die zich onze manager noemt, maar die eigenlijk helemaal niets doet. Behalve als er gedronken wordt, dan is hij er zeker bij.
Hij moet mee in die lift, want hij zou die lift gewoon fiksen, zodat we er geen 24 uur in hoeven te zitten.
Dank je voor deze fijne kennismaking, Ward, Michiel, Merlijn en Wout!
Klinken De Muttons al perfect? Natuurlijk niet. En dat is maar goed ook. Jonge, verse grunge moet kunnen groeien. En dat ze daar ook veel zin in hebben is duidelijk!
(Her)bekijk hier de livestam van The Muttons en de Meltheads in de Kinky Star op 7 maart 2021.