Home ReviewsAlbum Reviews LUKA – First Steps Of Letting Go (Snowstar Records)

LUKA – First Steps Of Letting Go (Snowstar Records)

by Hans Vermeulen

Singer-songwriter Lisa Lukaszczyk is een opgemerkte nieuwe aanwinst op Snowstar Records. Ze is geboren in Kaapstad, opgegroeid in Rotterdam en zingt haar verhaal in haar band Luka. Maak je op voor eigenzinnige, dromerige pop. Eerlijk en persoonlijk.

De release van haar ep Welcome, Generation Everything lanceerde haar twee jaar geleden, en de spraakmakende optredens als duo met drummer Joost Wesseling deden de rest.
In oktober werd dan eindelijk haar debuutalbum First Steps of Letting Go boven de doopvont gehouden. Wannes Salomé (Klangstof) was producer en piloteert de plaat van verstilde elektronica naar intrigerende indiepop.

In opener Lost Today/Found Tomorrow dwingt Lisa zichzelf ‘in het nu’ te leven en het avontuur af en toe eens op te zoeken. Te beredeneerd in het leven staan vergalt de pret. Behaaglijk stuiterende synths vormen een heerlijk schouwspel bij Lisa’s zoete stem. Same Song neemt schijnbaar achteloos over en is een parel van een popsong. De synths vergalopperen zich nooit en zorgen voor een okselfrisse vibe doorheen de hele song. In Tiptoe krijgt Lisa assistentie van Yori Swart. Het meest hedendaags klinkende nummer maar daarom niet beter dan het openingsduo.

De tel raken we nog niet echt kwijt maar we zijn wel lost in Numbers dat songmatig aanleunt bij Tiptoe en de leuke flow van het album knap verderzet. Een song met potentiële hitgevoeligheid. Een wondermooie electroballad is Without You dat een sfeervolle gitaar toevoegt en het album de nodige zuurstof geeft om een constant hoog niveau te behouden. De manier waarop Lisa aan het einde “moments without you” inzet kan alleen een beklemmende stilte verdragen en zo geschiedde. Prachtige song.

Nocturnal Animals is de ‘most rocking song on the album’ maar is onweerstaanbaar en heeft een stoute Lily Allen vibe die het hele nummer erg aanstekelijk werkt. Ook hier stuiteren synths en gitaren dartel om elkaar heen.

(c) MirjamRosa

In sommige nummers klinkt Lisa als Laura Jean, wat vooral in quasi-titelsong First Steps voor moderne melancholische en psychedelische indiepop zorgt. Mooi ook hoe Lisa de melodische schakeringen doorheen de plaat mooi opbouwt. Zo neigt de indiepsychedelipop in Underwater deels naar Tsar B wat het geheel weer een andere dimensie geeft.

First Steps Of Letting Go klinkt origineel in een waas van eigenzinnigheid. De subtiele zanglijnen tillen de schijnbaar ongevaarlijke liedjes naar een hoger niveau. Deze kunst hoef je Lisa niet aan te leren. Indiepop bestaat dus blijkbaar ook in de hoedanigheid van een aaibaar slaapliedje zoals Nightcap dat je in een roes doet belanden. “You could be Anywhere’“want dit debuutalbum van Luka laat niemand, nergens onberoerd.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More