Home ReviewsAlbum Reviews LECTOR. – Y

LECTOR. – Y

by Nel Mertens

In 2020 werd in Oudenaarde de powerrockband Lector. opgericht. Meer dan twee jaar kregen we op regelmatige tijdstippen singles te horen van het trio en konden we hen aan het werk zien op verschillende podia, als support voor artiesten als Mauro Pawlowski, Ramkot, RHEA, Bizkit Park en The Cold Stares (VS).

Hun sound – beïnvloed door Royal Blood, Audioslave en QOTSA – evolueerde in hun eerste drie levensjaren snel en sterk tot luide, krachtige gitaarrock met stuwende bas, rellende drums en catchy vocalen.

Bart Smet (bas, zang), Egon De Mil (gitaar) en Simon Van De Putte (drums) hebben nu hun debuutep Y klaar.
En de ‘Why?’, leggen ze graag zelf uit: “Y beschrijft een donkere fase in het leven waarin we onszelf, onze omgeving en ons doel in dit universum in vraag gaan stellen. Die fase creëert ondanks de onzekerheden de ruimte om hierover te gaan reflecteren.”

De twee singles die ze eerder al lieten horen van de ep  – Cornea en What Do You Want From Me – werden alvast goed ontvangen in de muziekscene van de Benelux, met airplay op KINK NL, StuBru, Willy Radio,… en een plekje in de Spotify Playslists van New Music Friday, Ruig & Riffs, All New Rock en Made in Belgium.

Lector. levert op Y vijf rocktracks af die smaken naar onbezonnen vrijheid. Euh… met plaats voor reflectie, uiteraard.

Er zijn maar weinig mensen die de openingsvraag van Lector. kunnen beantwoorden… What Do You Want From Me stuit meestal op stilte en een verwonderde blik. We kregen het nummer in februari al te horen en werden er gelukkig van. Want ja: durf. We worden gelukkig van wat lef. Durf de vraag te stellen. Durf nog meer te klinken als Lector.: laat de frustratie af en toe losbarsten in krachtige drumslagen, pittige powergitaren, en ongeremde zang.  

In de strofes van My Apocalypse klinkt de teleurstelling van de persoonlijke ondergang, terwijl de waarom-vraag in het refrein tot uitbarstingen zorgt met heerlijke riffs.

How Long Now is een iets rustigere track die meer verhalend klinkt, waarin Smet de hoop op betere tijden bezingt en drum- en snaarwerk oplopend steeds meer verbluffend sterk aanzwelt.

Dat vurig vlammende nummer, Cornea, dat we ook al eerder te horen kregen als voorsmaakje op de ep, klinkt enorm opzwepend, waarbij de riffs zowel door gitaar als zang knap ingevuld worden. “Ticking, the clock is ticking!” herhaalt zich telkens weer als een inslaand bommetje.

Het laatste nummer van de ep opent met gitaar getokkel, waarbij de drums roffelend zacht aansluiten. Sh!T klinkt vol emoties, die hoog oplopen in de woorden “I’m on my knees”. Een track van contrasten en daarmee wellicht ook meteen de sterkste qua opbouw en zang.

Een sterk debuut dat we ook live willen horen en dat treft, want op 25/3 stelt Lector. zijn ep live voor in De Harmonie in Oudenaarde. Maar niet getreurd voor wie er niet kan bij zijn, want de tourdata voor België en Nederland zijn talrijk!

15/04 – Metropool met Ramkot, Hengelo, NL
09/05 – Barbroos, Gent
13./05 – De Poemp Live 2023, Bertem
28/05 – De Bosuil met The Cold Stares, Weert, NL
03/06 – Oefenbunker, Landgraaf, NL
09/06 – De Snuffel met Meta Peta, Brugge
30/06 – After Block Rock 2023, Aalst
09/09 – Rock ‘N Rex 2023, Essen

Y is digitaal verschenen en zal later ook op vinyl en cd uitkomen.

INSTAGRAM – FACEBOOK – SPOTIFYVI.BE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More