Home ReviewsAlbum Reviews LADY LINN AND HER MAGNIFICENT BIGBAND – Black Swan (Caroline).

LADY LINN AND HER MAGNIFICENT BIGBAND – Black Swan (Caroline).

by Bart Verlent

Met Black Swan viert Lady Linn & The Magnificent Seven hun 15-jarige bestaan. Voor deze plaat werd The Magnificent Seven nog wat uitgebreid, simpelweg omdat de bigband dan nog wat meer kan swingen.

Lien De Greef schreef de meeste songs zelf, maar ze componeerde er ook een paar met de Engelse singersongwriter Jonathan Jeremiah. Het klikte zo goed tussen de twee dat ze ook samen de productie in handen namen.

Met een 16-koppige bigband aan de slag gaan is geen evidente zaak. In deze formatie zitten klasbakken van het befaamde Brussels Jazz Orchestra, een orkest dat veel gevraagd wordt door jazzmuzikanten uit binnen- en buitenland. Met andere woorden Lady Linn wou met dit album een huzarenstukje neerzetten waarbij kosten nog moeite werden gespaard.

Het resultaat mag er best wezen. Vanaf opener Nobody But You zit de swing er volledig in! De flexibele stem van Lien smelt op fantastische manier met de bigband samen. We weten wel dat de zangeres van vele markten thuis is, maar als jazzdiva blinkt ze echt wel uit. Miss The Boat zou niet misstaan in het oeuvre van The Rat Pack. We worden zo via een teletijdmachine terug naar de jaren vijftig en zestig geduwd.

In Laundry Day beschrijft De Greef een ordinaire dag en de dagelijkse sleur, de song daarentegen is evenwel allesbehalve gewoontjes. De single You + Me is een heel straffe zomerse song, dus hebben ze naast de originele versie, er ook nog een intiemere versie bij gezet.

Het titelnummer Black Swan werd samen geschreven met de in Gent wonende Braziliaan Pablo Casella waarmee de zangeres al regelmatig heeft samengewerkt en het is misschien wel de donkerste song uit het album geworden. Direction is een puur Jonathan Jeremiah-nummer waar Liens stem perfect bij past.

Sneaking Around voelt heel mysterieus aan terwijl Afraid To Lose You een knappe ballad is.
Everlasting heeft wel een zalig 70’s discokantje, maar is misschien een beetje de vreemde eend op het album hoewel het perfect in het geheel van de plaat past. Walking In The Rain bouwt heel rustig op naar een geweldige bom van een refrein en daarna weer rustig afbouwt. Hekkensluiter en tweede single Loneliness bezit een heel aanstekelijk groovy funky bas van Liens partner Filip Vandebril die het nummer lang blijft vooruit duwen.

Black Swan is een mooi afwisselende plaat geworden waarin Lien De Greef haar stem prachtig etaleert via heel knappe arrangementen Het begint echt met pure swing maar naar het einde van het album komen er meer stijlen bovendrijven zonder dat dit stoort. De live uitvoering moet zonder twijfel nog indrukwekkender zijn.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More