Home ReviewsAlbum Reviews KOLFSKOP – Cambozola Superster (Eigen Beheer)

KOLFSKOP – Cambozola Superster (Eigen Beheer)

by Mark Van Mullem

Een van Frank Zappas releases was getiteld Jazz From Hell, op de derde ep van het knotsgekke en compleet gestoorde, maar volstrekt ongevaarlijke Gentse combo Kolfskop,Cambozola Superster, kun je gerust het ticket “Jazz, art punk en post rock uit Absurdistan” kleven, dat en zowat alles daartussen.

Net als op de voorganger halfMAN, halfWOLF, halfBOAR wordt naar hartelust de vloer aangeveegd met muzikale conventies en gaan creativiteit en complete onzin hand in hand met elkaar. Het geluid werd verder geperfectioneerd, het geheel klinkt nu nog manischer, hechter en vooral luider.

De ep bevat drie muzikale stukken en twee volledige mini theaterstukjes. De ep opent met de schijnbaar dramatische gebeurtenissen ten huize van Kapitein Haddock en Kuifje op kasteel Molensloot waarna het Captain Beefheart-achtige De Minnies en De Reuzen zich gestaag op gang trekt. Terug naar Zappa, Jazz From Hell is hier het gepaste label. Heel erg strak rime en extreem luide gitaren en drums, en wat een aanstekelijke melodie.

De Strooptocht van de Legermieren gaat op het zelfde elan verder, en klinkt bijzonder dreigend en beklemmend. En onthoudt: “Als de mieren komen, gaat het mis, als de mieren komen gaan we naar de mis”

Eten in het donker en Andere hemellichamen zijn kortverhalen, of zieke verzinsels, waarbij de muziek op de achtergrond blijft en dus alle aandacht naar de korte horrorverhalen gaat.

De ep sluit af met de titeltrack: een kruising tussen wat ik zou noemen hard jazz en een lekker vuile brok slepende post-rock om u tegen te zeggen, in beste Slint-traditie maar dan op zijn Kolfkops met de nodige Kolfkopsiaanse verklaringen zoals “de zee is versierd en de penis is de oplossing”, nu jij!

Frank Zappa, Captain Beefheart, Butthole Surfers, Slint, maar evengoed Evil Superstars, Perverted, Virgin Prunes of Miles Davis zou je als invloeden kunnen noemen, weliswaar goed door elkaar geklutst en door de Kolfskop-absurdistanmolen gehaald. De nieuwe ep van Kolfskop is weerom een festijn voor durvers of/en mede Kolfskopianen, ik ben reeds bekeerd, nu jij nog!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More