Home ReviewsAlbum Reviews KLUDDE – De Horla (Consouling Sounds)

KLUDDE – De Horla (Consouling Sounds)

by Patsker Omaer Beguin

De moerasduiveldiscipelen van Kludde spuwen met flink veel zin hun giftige ‘De Horla‘-dampen in deze al zo emotioneel vervuilde wereld. Snoodaert (gitaar, synths) en Basstaerd (bas, heldere vocalen) leverden begin 2023 al met Nachtmaer (Van de Mare Bereen) een lekker vet atmosferisch getint blackmetalwerkje af, waar ook lead gitarist en zanger Cerulean een stukje op mee gromde. De Horla is een conceptalbum met een fictieve weergave geworden over de niet te onderschatten emoties van lust, haat en wraak.

Kludde verkent met dit album nieuwere wegen in hun blackmetalspectrum. Het wordt al snel duidelijk bij het eerste nummer dat hun doordravende black-’n-roll-stijl wat bijgeschaafd gaat worden. Het meer dan tien minuten durende Horla I – Over Lust komt traag op gang met een inleiding tot het vertelsel. De verstaanbare Nederlandse introteksten worden begeleid met stoner- en doomachtig gitaarwerk. Halverwege barst de hel dan los met dodelijk gegrom, snedige blackmetalriffs en een duivelse ritmesectie. Toch sluipen er meer melodische fragmenten tussen de complexe songs binnen, wat de variatie tijdens het doordravende geweld ten goede komt.

De Horla bevat drie hoofdstukken die onderbroken worden met twee pakkende en meeslepende instrumentale tracks. Verlaten en Verloren zijn twee progressief getinte ontladingspunten met atmosferische elementen in verwerkt, die de luisteraar de kans geeft om de intense en duistere blackmetalverhalen even te laten bezinken. Horla II – Over Haat blaast met een onwaarschijnlijke krankzinnigheid doorheen merg en been. De hevigheid aan razernij wordt hier aan een topsnelheid afgeleverd. Horla III – Over Wraak gaat op hetzelfde elan verder met demonische vocalen, verschroeiende gitaarstukken, vette baslijnen en het knetterende werk van drumvelmartelaar Vellekläsjer. Voor de prachtige illustraties en lugubere cover werd samengewerkt met tekenaar Wesley Dewanckel. De Horla is nu al digitaal en op cd verkrijgbaar.

Voor de vinyl en de ‘Art Book – Graphic Novel’- versie van deze Belgische knaller is het nog even wat geduld opbrengen tot in september 2023.

Facebook / Instagram / Consouling

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More