Home Singles WIM MERTENS – On The Zephyrous Peak (WMM/PIAS)

WIM MERTENS – On The Zephyrous Peak (WMM/PIAS)

by Bart Verlent

In 2014 bracht Wim Mertens, in opdracht van het kabinet van de Belgische minister, in première het stuk Voice Of The Living in de Sint-Maartens kathedraal van Ieper. Die compositie vormde een onderdeel van de herdenking van de Grote Oorlog en Mertens droeg het op aan alle inwoners van de stad Ieper. Zoveel jaar later heeft Mertens het stuk opgenomen en op 21 april wordt het eindelijk uitgebracht.

© Wim Mertens

In Voice Of The Living vertrekt Wim Mertens vanuit het standpunt van de “gewone man”, de soldaat die de meest afschuwelijke ervaringen meemaakte in de oorlog. Dat doet hij aan de hand van de vier traditionele elementen: aarde (dat verwijst naar de impasse in de loopgraven), water (de onderwaterzetting van de Westhoek), lucht (luchtdruk, mosterdgas) en vuur (vuurgevechten).

On The Zephyrous Peak is een eerste voorsmaakje van het album. Het is een typische Mertens compositie die gedragen wordt door de piano. De blazers vullen eerst subtiel aan waarna de strijkers het geheel meer kracht bijzetten. Later valt de stem van de componist in. Het is de stem van de levenden die op die manier een eerbetoon is aan alle oorlogsslachtoffers.

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More