Home ReviewsAlbum Reviews JOHN (TIMESTWO) – A Life Diagrammatic – (Brace Yourself / Pets Care)

JOHN (TIMESTWO) – A Life Diagrammatic – (Brace Yourself / Pets Care)

by Patrick Bruneel

Een woordspelletje is het, die Timestwo na de bandnaam John. De groep bestaat namelijk uit twee Johnnen uit Crystal Palace, Londen. Of ze die toevoeging steevast gebruiken, weten we niet. Al is het wel een stuk makkelijker om de band terug te vinden dan puur onder de naam John natuurlijk.

John Henry Newton (drums en zang) en Johnny Healey (gitaar) zoeken al enkele jaren steevast de grenzen op van wat mogelijk is voor een duo dat zich muzikaal in de vaarwateren der postpunk en noiserock begeeft.

Zeker qua zang horen we zo nu en dan het snauwerige van Jaz Coleman (Killing Joke). Niet de hele tijd, want ook qua zang probeert de band allerlei vormen uit. Van snauwen tot gedreven zingen maar slechts zelden vervallend in oeverloos geschreeuw, wat wij sowieso een pluspunt vinden.

Eenvoud is het belangrijkste voor John: ze proberen alles zoveel mogelijk zelf in de hand te houden en te regelen, tot aan hun eigen platenfirma (Pets Care) toe, voor staat. De nummers klinken dan misschien soms wat druk door de stevige gitaarsound, de essentie blijft te volgen en is simpel.

De enige echte tierelantijntjes die de band in de armen sluit, zijn hun drie gasten. Léona Farruġia van de band Genn (nieuw album op 6 oktober, getiteld Unum) doet achtergrondzang op Service Stationed. Ze wordt net als acteur Simon Pegg (Scotty in Star Trek, Shaun Of The Dead), die acte de présence geeft in Media Res met een staaltje spoken word, helemaal door de mangel gehaald. In plaats van uit te pakken met grote namen, bedelven ze hen onder een laag gitaarlawaai.

Barry Adamson komt subtiel piepen op het schitterende Riddley Scott Walker, maar ook hier wordt er nauwelijks aandacht besteed aan de inbreng van misschien wel hun grootste fan.

Meedogenloos is John, dat ergens tussen Vandal X, Lightning Bolt, Metz en Idles uitkomt. Tien nummers prijken op dit A Life Diagrammatic waarbij we ons geen seconde vervelen. Integendeel, dit is een plaatje dat we nog dikwijls uit de hoop gaan opdelven om te genieten van pareltjes als The Common Cold en A Submersible.

FacebookInstagramWebsiteBandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More