Home ReviewsAlbum Reviews JARED SAGAR – Vessel (Esc.rec.)

JARED SAGAR – Vessel (Esc.rec.)

by Patsker Omaer Beguin

Jared Sagar is een experimentele componist uit het Verenigd Koninkrijk. Hij is gespecialiseerd in microgeluid, ambient, drone, minimalisme, granulaire synthese (het genereren van geluiden waarbij kleine delen van sonische golven samen tot ruimere akoestische gebeurtenissen gevormd worden) en algoritmische composities. Sagar is met Vessel niet aan zijn proefstuk toe. Hij bracht al een resem werkstukjes uit op gespecialiseerde labels zoals 901 Editions, Sonospace, Unfathomless, Seattle Dott Recs, Tandem Tapes. Op Vessel verkent Sagar via digitale elektronische klankmiddelen de grenzen van het dromenrijk en de daar bijhorende herinneringsgebieden.

Vessel toont een vreemde klankwereld waarin geëxperimenteerd wordt met een industrieel getinte vorm van ambient. Sagar presenteert vijf machinekamers (lees tracks) afkomstig uit een onaards ruimteschip of buitenaardse productie éénheid die bij het binnentreden een vreemde maar fascinerende sonore wereld laten horen. Het album is gedrenkt in een buitenissig allooi dat een realiteit naast een realiteit veroorzaakt. De dromerige fragmenten bevatten allerhande elektronische pulsen en flarden van machinale geluiden die raadselachtige dystopische sferen veroorzaken. Sagar gebruikt een pallet van minimale drones met noise invloeden die hij met verve in de hallucinerende tracks van het album verweeft.

Jared Sagar laat hier een meesterlijk stukje geluidsarchitectuur op de wereld los. Vessel heeft niet alleen een ruime diversiteit aan elektronische pulsen. De ontstane geluidssferen hebben een hypnotisch mijmeringseffect op de luisteraar. Meermaals slaagt Sagar erin koude rillingen te veroorzaken met zijn geminimaliseerde frequenties. Vessel werpt een diffuus licht op sluimerende emoties zoals eenzaamheid, verlatenheid en nutteloosheid. Na het ondergaan van deze diepe avant-garde luistersessie verdwaalden we in de bijwerkingen van deze waanzinnig verslavende geluidstrip. Deze aanrader (voor mensen die houden van diepe luisteroefeningen) is jammer genoeg enkel digitaal beschikbaar op de Bandcamp pagina van het Nederlandse Esc.rec label.

https://escrec.bandcamp.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More