Home ReviewsAlbum Reviews HOLY MONITOR – Southern Lights (Blackspin – Primitive Music)

HOLY MONITOR – Southern Lights (Blackspin – Primitive Music)

by Patrick Van Hauwaert

Southern Lights, is het nieuwe album van Holy Monitor, het uit Athene afkomstige kwintet rond Stefanos Mitsis & George Nikas. Als we het allemaal goed hebben bijgehouden, dan zitten we met deze derde lp aan de vijfde officiële release van de band. Twee ep’s als studioproject en drie albums als liveband. Muzikaal zijn de heren vooral getraind in het vermalen van leuke gitaarriffs, Duitse drumpartijen en psychedelische klanken, dat ze onder de noemer spacerock slijten aan een gretig publiek.  

De acht nummers op de nieuwe, liegen er niet om. Gedrenkt in net iets te veel overdrive, met veel wah wah en stevige ritmesectie, meanderen deze nummers tussen prog- en krautrock waar bands als Hawkwind, Eloy, Pink Fairies of Gong ook graag vertoeven.

Dat het allemaal een beetje weinig origineel mag klinken zal de fans van het genre wel worst wezen, want geef toe het rijtje aan artiesten die zich volop op de spacerock gooien, is nu ook niet geweldig groot. Velen zullen al blij zijn met de onversneden koek van deze Griekse band.

En dat is ook terecht, want nummers als de titeltrack Southern Lights of opener River brengen ons meteen in de juiste sferen. Het meer dan zeven minuten durende The Sky is Falling Down met een zeer typische openingsriff op bas, doet de naam spacerock alle eer aan. De heren kennen hun klassiekers en weten waar ze mee bezig zijn. Dat ze er af en toe nog eens een vleugje exotica tussengooien zoals op Hourglass, kunnen we alleen maar toejuichen. Het ziet er op die manier naar uit dat er ruimte is voor meer en dat is altijd mooi meegenomen.

De plaat mag dan niet uitblinken in originaliteit, de muziek is dat duidelijk wel. Een sterke aanrader voor eenieder die graag eens weg wil uit de dagelijkse sleur en goede herinneringen heeft aan de atypische rock uit de jaren 70.  

Mr. Blue Boogie

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More