Home ReviewsAlbum Reviews HOERA. – Jaunu (Granvat).

HOERA. – Jaunu (Granvat).

by Patsker Omaer Beguin

De broertjes Cools zijn de twee bezielers van het Antwerpse Granvat label. Beiden zijn ook actief in  verschillende projecten (Merope, Book Of Air) die ook via dit label werk uitbrengen. Samen met Dries Laheye vormen ze het trio Hoera. dat met Jaunu hun vierde release op ons los liet.

Hoera. is een avontuurlijk trio waar men zowel het akoestische als het elektronische spectrum van de muziek verkent. Met Jaunu gaat Hoera. dit keer meer de elektronische richting uit. Men trok naar Litouwen en sprokkelde daar een samplebank vol met de hulp van een 24 koppig koor. Eenmaal terug in Belgenland bespeelden en knutselden Bert, Stijn, en Dries de samples om tot interessante geluidsstructuren.

Jaunu (jong in het Litouws) bevat tien prachtige stukjes volgegoten geluidsconstructies die een eigenaardige etherische stemming opwekken. Op hun vorig werk (≈) liet Hoera. al horen hoe men rustgevende muziek met een experimenteel tintje kon brengen. Op Jaunu gaat men nog een stapje verder door de koorsamples minimaal te kleuren met akoestische en speelse tonnaties.  Een zachte wereld van langzaam kabbelende beekjes gevuld met sfeervol getintel van elektronica komt hierdoor tot leven.

Met precisie worden alle geluidjes in balans gehouden. Wanneer het gesampelde koor aan de beurt komt, opent zich een dimensie vol donzig gezang, badend in minimalistische, experimentele klanken. De sfeer is onaards mooi en benadert een mysterieuze ambient-achtige ambiance die speels maar fijnzinnig wordt gekleurd door percussie en allerhande achtergrondgeluiden. Sommige stukken zijn zo visueel inspirerend dat ze als soundtrack voor een onbestaande film konden dienen.

Niet alleen de muziek op Jaunu is speciaal. Hoera. brengt deze release enkel digitaal uit met een t-shirt of trui naar keuze van de band. Met deze creaties en geluiden zorgt Hoera. voor een nieuwe wind in het Belgische avant-garde genre. Het releaseconcert van Jaunu vindt plaats op vrijdag 17 mei in De Singel te Antwerpen. Driemaal hoera voor dit uitzonderlijk en mooi experimenteel werkstukje van eigen bodem.

https://www.facebook.com/events/444627596025994/

https://granvat.bandcamp.com/album/jaunu

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More