Home ReviewsAlbum Reviews HARDE SMART – Flemish & Dutch Grooves from The 70’s (Sdban/N.E.W.S).

HARDE SMART – Flemish & Dutch Grooves from The 70’s (Sdban/N.E.W.S).

by Wout Meganck

Heeft u wat met Vlaamse schlagers of Nederlandse  smartlappen? Wij doorgaans niet. Toen Mauro vorig jaar op Pukkelpop met Willy Sommers kwam aanzetten, dachten we: ‘Oh My God, hopelijk wordt dat geen trend!’

Smartlapfestivals zijn voor ons doorgaans hetzelfde als een feest van de wansmaak. Maar na het beluisteren van Harde Smart geven we graag toe dat we niet alle smartlapmuziek over dezelfde kam moeten scheren. Ondanks de soms echt weirde teksten of instrumenten die ze gebruiken, blijkt dat die composities (in de juiste dosis) toch ook geniaal kunnen zijn.

Een compilatie van levensliederen zouden we doorgaans met plezier aan ons voorbij laten gaan  maar bij deze waren we wel direct getriggerd want we zagen deze plaat op Record Store Day uitgestald staan in Music Mania in Gent. Influencers worden zelf ook beïnvloed, zo zie je maar.

De compilatie is gereleased op Sdban records, eerder verschenen daar ook geniale verzamelaars als Discophilia Belgica, Funky Chimes en Funky Chicken. Voor ons was dat voldoende om te oordelen dat we deze compilatie ook eens aan een luisterend oor dienden te onderwerpen.

Deze verzamelaar is gemaakt door een Gents dj-collectief dat onder de naam van Harde Smart oude en vergeten Vlaamse en Nederlandse melodietjes van onder het stof haalt. Op de plaat staat een mixtape van 42 minuten en ook een reeks liedjes die gebruikt zijn in de tape. Het is wellicht duidelijk maar het gaat ons vooral over de mixtape die super is. Neem het van ons aan, dit is geen moment melig of saai … maar (niet verder vertellen) we hebben ook die aparte nummers meerdere keren uitgeluisterd.

Voor deze compilatie deden ze het met nummers van kleine en grote bekenden die op het moment van het maken allen op de één of andere manier beïnvloed waren door Afro-Amerikaanse funk en soul. Alle liedjes stralen de sfeer uit van de disco van de jaren ’70. Denk aan de film Saturday Night Fever of Boogie Nights: deze nummers kunnen daarbij perfect een soundtrack zijn. Ok, ’t is in het Nederlands te doen, maar het zou evengoed in het Duits, het Spaans of pakweg in het Esperanto kunnen geweest zijn. De mixtape die op deze compilatie staat is zo funky en groovy dat zelfs de sanseveria’s voor het venster beginnen mee te wiegen .

Als iemand ons had gezegd dat we het weekend nadat we Idles de Trix zagen afbreken zouden staan shaken bij het horen van Jimmy Frey, Liesbeth List, Elly en Rikkert  of Lamp, Lazarus & Kris dan zouden we eens heel hard gelachen hebben.

Lang leve de persoonlijke voorkeuren – dat maakt het leven spannend – maar probeer  vooral ook eens deze selectie van Harde Smart,want dit is so groovy, baby!

https://sdbanrecords.bandcamp.com/track/harde-smart-mixtape

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More