Home Grensverleggers Uitheems Geduister #30.

Uitheems Geduister #30.

by Nel Mertens

Een wekelijkse Record Store Day lijkt ons wel wat, hoewel de duiten nu plots sneller geteld zijn dan voorheen. Maar niet meer tranen dan anders voor de gewrochten van de nacht hierom. Wel een heuse portie  Uitheems Geduister met nieuws van Scary Black, Suffering For Kisses, Ploho, Under The Skin, Palais Ideal, Altin Gün, La Scaltra, Massive Ego, FÏX8:SËD8 , The Devil And The Universe en Oogan.

SCARY BLACK

Een fijnzwarte ontdekking! Scary Black is een Amerikaans project geïnspireerd op alternatieve muziek uit de jaren tachtig, nostalgische radio en muziek  uit de spaghettiwesterns die de muzikant van dienst iedere zaterdagochtend samen met zijn tante verslond.

Eightiesritmes en vocaal duister gezweef. Hou er van of niet, maar geef het alvast een luisterbeurt, want wij  waren meteen verknocht aan deze sound!

Scary Black heeft zijn album Shadow Dwellers (b-sides) net uit. Je kan dit via Bandcamp volledig beluisteren.

Facebook / Bandcamp

SUFFERING FOR KISSES

Na Forever Waiting bracht het Amerikaanse coldwaveproject  Suffering For Kisses uit Washington net hun ep Love, Loss & Regret uit. De titel deed al zoiets vermoeden, wanneer we lezen dat zanger/ muzikant Tony D’Oporto meldt dat sommige meisjes nu eenmaal meer pijn doen dan andere…  De vier nummers op deze ep zitten dan ook vol van het geluid van een verdrinkende romance…  De vier tracks hebben herkenbare titels in dit ‘verdrinkingsproces der liefde’: Run, Broken, Cold en The End: hopend op een warm gevoel van ‘kunnen afronden’.

Je kan het ep integraal beluisteren via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp / Instagram

PLOHO

Met Пыль (ook wel als Pyl te lezen/uit te spreken) brengt de Russische coldwave-/ postpunkband Ploho hun nieuwste album.  Opmerkelijk koud, weten ze in kilte met hun negen nummers te charmeren.

Het album aanschaffen kan via deze link.

Facebook / Website

UNDER THE SKIN

De beste gothmuziek heeft prominente baslijnen, voortstuwende ritmes, dreigende zang en sinistere synths, allemaal omhuld door een mysterieuze fluwelen duisternis. Poolse coldwave-band Under The Skin combineert deze bekende toetsstenen met elementen van industriële en postpunkmuziek in een onberispelijk geproduced pakket dat echt – je raadt het al – onder je huid kruipt. Met hun debuut stonden ze na slechts één week al op Bandcamps ‘world’s best selling alternative album’. Ze hebben net hun nieuwe album Negative uit. Laat deze “post-punk dubbele espresso” smaken!

Op 28/4 kan je Under The Skin live aan het werk zien op Wavefest V in Baroeg (Rotterdam, NL), samen met The Arch, Das Ich, Clan Of Xymox, Stygmata Martyr en Lifeless Past. Lees hier alvast onze concerttip.

Facebook / Bandcamp

PALAIS IDEAL

De Nederlandse pospunk-/ newwaveband Palais Ideal gebruikt steevast vintage synths, gitaren en apparatuur om een ​​authentiek geluid uit de vroege jaren 80 te creëren, geïnspireerd op werken van The Cure, New Order, The Sound en Sisters of Mercy

Als muzikanten en producers hebben Richard van Kruysdijk (bas, baritongitaar, achtergrondzang, synths, programmeren) en John Edwards (zang, gitaren, synths, programmeren) gewerkt aan projecten voor verschillende labels en hebben ze veel gereisd. Ze hebben in hun vorige bands samengewerkt met leden van Wire, Bauhaus, Tuxedomoon, Christian Death, The Legendary Pink Dots, Coil, Clan of Xymox en Swans.

In februari 2018 brachten ze hun debuutalbum No Signal uit. Met hun nieuwe single The Programme kondigen ze hun nieuw album Pressure Points aan dat verschijnt op 25 mei bij het label Cold Transmission.

Je kan Palais Ideal live zien op 30 mei in Club B52 in Eernegem, samen met Dageist en She Past Away.

Facebook / Website

ALTIN GÜN

Altin Gün is een Turkse/Indonesische retro electrofolkband  uit Amsterdam. Als vreemde eend deze week is Altin Gün helemaal niet donker, maar funky. Niet duister, maar overvol elektro-invloeden.  Ze laten horen wat er gebeurt als je deuren opent van een avontuurlijk niemandsland tussen Turkse volksliederen enerzijds en een vuile mix van funkritmes, wah-wah gitaren en analoge orgels anderzijds.

Met Süpürgesi Yoncadan brengen ze de eerste single van hun nagelnieuw album Gece, dat verschijnt op 26/4. Je kan het nu al bestellen in pre-order.

Je kan hen live aan het werk zien op Les Nuits Botanique in de Botanique in Brussel op 4 mei, samen met Yokaï.

Facebook

LA SCALTRA

The Third Eye zal het nieuwe album van de Duitse witchwaveband La Scaltra zijn…. Waarop het gefluister van de geesten zich vermengt met het gezang van heksen die zichzelf blootgeven in een donkergracieuze dans. Verdriet, pijn en verlangen dat omslaat in hoop, wachten met een zelfingenomen glimlach. En La Scaltra zet de poort er naartoe wagenwijd open met hun derde album The Third Eye.

Het album verschijnt op 14/6 bij het label Solar Lodge, maar wie het via pre-order bestelt, ontvangt hem twee weken voor de officiële releasedatum.

Je kan La Scaltra live aan het werk zien op 15/6 in Luik of op het Summer-event op 3/8 in Schoten.

Facebook / Bandcamp / Website

MASSIVE EGO

Schermverslaving, internetslavernij en digitale addictie… De Britse EBM-band Massive Ego ligt er wel even wakker van in hun eerste single Digital Heroin van hun nieuw album Church For The Malfunctioned. In Digital Heroin horen we , naast de sterke EBM-klanken ook elektropopsounds en wordt de digitale maatschappij zwaar onder vuur genomen.  

Het nieuwe album Church For The Malfunctioned verschijnt op 26/4 bij het label Out Of Line Music en je kan de band live aan het werk zien op o.m. zaterdag 20 juli tijdens Amphi Festival te Keulen (D).

Facebook / Website

FÏX8:SËD8

Het Duitse oldschool darkelectroproject FÏX8:SËD8 daagt behoorlijk uit met een donkere, onheilspellende teaser voor hun aankomende nieuwe album Warning Signs.  Het album verschijnt op 14/5 bij het label Dependent. Het album levert 12 nummers aan en is ook in beperkte oplage van 333 stuks verkrijgbaar, waarbij je een songbook van 36 pagina’s krijgt en 4 bonustracks.

Je kan het album nu reeds bestellen.

Facebook

THE DEVIL AND THE UNIVERSE

We kondigden het enkele weken geleden al aan: de duivelse geiten werpen hun nieuwe album  :Endgame69:  op 21/6 (Zomer Solstice) het universum in. The Devil And The Universe  maakt ons nu reeds warm met een teaser voor het album.

Net als voor eerdere opnamen reisden Ashley Dayour, David Pfister en Stefan Elsbacher door de continenten om geluiden te vangen die alleen beschikbaar waren buiten de grenzen van een klassieke studio. Van de Californische Death Valley tot de Hindu-tempels van Vietnamese oerwouden die nog steeds geteisterd worden door het geweld van de verwoesting door napalm in de vorige eeuw. Ook een toevallige ontmoeting met underground filmmaker en goochelaar Kenneth Anger laat zijn spoor achter op het nieuwe album.

De lp komt er op zwarte of oranje vinyl bij het label [aufnahme + wiedergabe] Records en de cd via Solar Lodge Records. E is ook een bijhorend boekje te verkijgen: The Compagnion Book, geschreven door Edie Calie. Uiteraard kan je ook het hele pakket bestellen in een de-luxe bundle, waarbij er ook nog een t-shirt, zak en sticker van de band zit. Het goede nieuws is dat je vanaf nu al kan bestellen in pre-order. Dan ontvang je deze ook twee weken voor de release. Laten we ons nu al eens gaan?

Facebook / Website

OOGAN

Oogans tweede single is te beluisteren op Spotify. Ritueel begeesterd, behekst en door een vloek besmet klinken de sounds in The Gates Of Akākaz . Een track van slechts 1 minuut. Exact 1 minuut angstaanjagend trippen. De band is niet zo bekend, maakt bijzonder vreemde nummers en toch blijft Oogan steeds om één of andere reden onze aandacht trekken…!

Je kan het nummer enkel via Spotify beluisteren.

Facebook / Instagram

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More