Home ReviewsAlbum Reviews GNAW THEIR TONGUES – The Cessation Of Suffering (Consouling Sounds)

GNAW THEIR TONGUES – The Cessation Of Suffering (Consouling Sounds)

by Patrick Bruneel

Smallingerland, we moesten het even opzoeken. Het blijkt een gemeente te zijn in het oosten van de Nederlandse provincie Friesland. Geen grapje dus, maar dat hadden we van Maurice de Jong, de man die ginder achter woont en bezieler van het project (één van de vele) Gnaw Their Tongues, niet verwacht.

In het kader van de tijdsgeest is hij ‘pissed as ever’, misschien nog wel meer dan ooit. Hij heeft zich dan ook tot het uiterste ingespannen om The Cessation Of Suffering zo overweldigend mogelijk te maken. Verstikkend zelfs, alle gaatjes opgevuld met elke klank die hij kon bedenken afkomstig uit de diepste krochten van de hel.

Het begint al met zijn stem. Grommend, tegendraads, uit zijn lood, razend, woedend, elk sprankeltje licht en hoop naar de verdoemenis tierend. Een mens zou zich afvragen hoe het komt dat De Jong toch een goede vader blijkt te zijn voor zijn nageslacht. Misschien net omdat hij al zijn frustraties in deze extreme muzikale vorm weet te ventileren.

The Cessation Of Suffering is het elfde album onder deze vlag en het is al net zo’n uitputtingsslag als de voorgaande platen. De Jong laat geen ruimte om even te bekomen maar versmacht de luisteraar tot in zijn kleinste poriën. De hel zal worden ervaren en dat liefst zo snel mogelijk. Waar voorheen Gnaw Their Tongues vooral garant stond voor extreme blackmetal, verschoof de aandacht geleidelijk aan richting harsh noise, power electronics en industrial. Gooi daar ’s mans fascinatie voor alles wat met horror en synths heeft te maken, en zijn melange wordt al een beetje duidelijk. Hier en daar horen we zelfs een stukje piano opduiken in de muur van gewelddadig geluid. Bewust ongetwijfeld om daarna des te harder, desnoods met een serie blastbeats, de oren van de luisteraar aan gort te rammen.

Genadeloos is dit album, de overtreffende en uitgepuurde trap van wat al voorafging. Je raadt het al: The Cessation Of Suffering is niet bestemd voor gevoelige oortjes, lange teentjes, liefhebbers van melodie of structuur. Of toch, dat laatste sijpelt alsmaar meer het werk van Gnaw Their Tongues binnen, al is het uiteraard vervormd en ‘avelinks’.

CONSOULING / BANDCAMP / FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More