Home ReviewsAlbum Reviews FLAT EARTH SOCIETY ORCHESTRA – Boggamasta III (Igloo Records)

FLAT EARTH SOCIETY ORCHESTRA – Boggamasta III (Igloo Records)

by Björn Comhaire

Huur een circustent, reanimeer Frank Zappa, gooi wat Humble Grumble en Matt Blanco in de blender en trek je dansschoenen aan. Het is tijd voor Boggamasta III het tweede (!) deel van de Boggamasta reeks waarin muzikale sjamaan Peter Vermeersch en partner in crime David 9 ½ Bovée samen de boel op stelten zetten. Niet met hun tweetjes uiteraard maar met het hele Flat Earth Society zootje, 16 stuks in totaal.

© Flat Eath Society Orchestra

Tien nummers langs vertoeven we in een spannend, parallel, Zappa-esk muzikaal universum met knipogen naar big band, jazz, pop, rock en avant-garde. Zelf durven ze al eens de term “spazz-jazz” in de mond te nemen. Woke als we zijn, zouden wij dat uiteraard nooit durven…

Teksten waar nauwelijks een touw aan vast te knopen valt, worden op zo’n manier gebracht dat ze ogenschijnlijk steek houden. Terwijl de syncopatische, wisselende drumritmes je alfa golven steeds opnieuw verstoren, kan je niet anders dan gefascineerd luisteren naar de knotsgekke maar fascinerende composities van Vermeersch en Bovée.

Moet je bang zijn van de Boggamasta? Natuurlijk niet, maar je moet je er wel voor durven openstellen. Niet dat dat zo’n grote inspanning vraagt. Flat Earth Society afspelen als achtergrondmuziekje tijdens een ietwat stijve soirée met gecrispeerde collega’s kan echter wel tot vervelende blikken en kleine hartverzakkingen leiden. Iets om rekening mee te houden.

Boggamasta III werd opgenomen in Werkplaats Walter (Brussel) en de Johnny Green Giant Studio in Gent door Laurens Ingels. De mixing en mastering zijn het werk van Oz Fritz die ook al zijn handen vuilmaakte aan werk van onder andere Tom Waits, Bill Laswell, John Zorn, Herbie Hancock, Ornette Coleman, Iggy Pop, Bob Marley.

Vanaf 28 mei digitaal te beluisteren en vanaf 18 juni ook op vinyl.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More