Home ReviewsAlbum Reviews FIXKES – IV

FIXKES – IV

by Francis van den Broeck

Fixkes zijn terug in het land! Nou ja, terug, ze zijn uiteraard nooit weggeweest. Het gebiedt ons wel te zeggen dat we de laatste tijd niet veel nieuws meer van hen hebben gehoord. Een zestal singles zijn de afgelopen jaren de revue gepasseerd, welke nu, samen met nieuw werk, zijn gebundeld in het album IV.

Het was best verrassend toen we die voor de eerste keer hoorden. Eigenlijk stevig Dinosaur Jr. gitaarwerk, vooral te horen op Frank Sinatra Van Cake met het typisch Antwerpse accent van zanger Sam Valkenborgh.

Het handelsmerk van Fixkes blijft onveranderd: frisse, vaak grappige teksten over de alledaagse, dikwijls banale bekommernissen des levens. Dardennen is daar het perfecte voorbeeld van.

De cover Allereerste Keer, vinden we iets minder geslaagd. Vergeleken met de coverversie van Rita Deneve, want de oorspronkelijke versie is van Nicola di Bari, gaat het fleurige vlinder-in-de-buik-gevoel toch wat verloren. Als je er een andere tekst op zou zetten, heb je zowaar een nieuw nummer!

Ook op dit album staan twee ingetogen nummers: Roosjes en Leentje. In dat laatste horen we zelfs enkele Urbanus accentjes, vooral in de tekst. Het is een aangenaam nummer om bij weg te dromen. Roosjes, geschreven door Mike Engels, klinkt fragiel in de oren. Het was een prima keuze om dit ook door de componist te laten inzingen.

Frank Sinatra Van Cake II, hoe verzin je het, vinden we gewoon hilarisch. En weerom is de sound van de gitaar geweldig. Je waant je zo in een bruine kroeg met inderdaad een Chardonnay in de hand, de barkruk wegduwend na het uitbreken van de lekkere gitaarsolo.

Sandy Is Ok vinden we één van de toppertjes op deze plaat. Jammer van de f*ck-corona pandemie, want dit lijkt ons hét livenummer bij uitstek.

Het album IV is een vrij veelzijdige plaat. Ok, het is niet allemaal even nieuw, maar toch is dit de moeite om te beluisteren. Het brave van Fixkes is helemaal weggebrand. Geen schlagerachtige toestanden, maar een volwassen plaat met zowaar heuse garagerock uit de nineties. Laat ons hopen dat we deze mannen weer snel op het podium kunnen zien met een bijpassende show!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More