Home ReviewsAlbum Reviews EVIL EMPIRE ORCHESTRA – Start A Fire (Dox Records).

EVIL EMPIRE ORCHESTRA – Start A Fire (Dox Records).

by Bart Verlent

Wie ooit deze achtkoppige soul, jazz, psychedelica en garage funk band live aan het werk gezien heeft, weet dat ze een verbluffende live sound hebben. Een stomende blazerssectie, een strakke groovende ritmesectie en een frontvrouw die heel de zaal in een trance brengt. Nu was de vraag of Evil Empire Orchestra die kracht en energie ook op plaat zou krijgen?

In 2017 verscheen hun debuut ep op het Nederlandse Dox Records, dat onmiddellijk geloofde in onze landgenoten. Wat er voor zorgde dat deze band meer bij onze Noorderburen te zien was dan bij ons. Op deze ep was eigenlijk al te horen dat Kimberly en haar kompanen in de studio even overtuigend uit de hoek kwamen als op het podium.

En ja met Start A Fire is dat niet anders, een album vol funky grooves en zappa-esque psychedelische inslagen. Nummers waar je elk feest mee in vuur een vlam zet. D’hondt huilt, roept en rapt er op los als een echte wolvin.

De al gekende single en tevens openingsnummer van deze plaat Predator (Howl), zet onmiddellijk de maat. Er is geen ontsnappen aan de Evil Empire Orchestra grooves en dat al vanaf de eerste noten. Met Mariana komt daar wat Braziliaanse salsa bij en krijg je het Orchestra op zijn aanstekelijkst. Daarna koelen we af met het soulvolle Transformer om er achteraf weer volle gas in te vliegen met het naar Shaft neigende At War.

In Circles rapt Kimberly verdienstelijk op warme Hammond geluiden en wanneer de blazers invallen gaat deze song naar een mooi hoogtepunt. Zappa die flirt met een stevige grooves, zo omschrijven we Frantic. Met Dangerous komen we rustig op adem, een sensuele ballad met een hoge spanningsfactor. Diezelfde spanning blijft ook hangen in Guns, waar de echo’s van de klassiekers van Stax en Motown in weerklinken.

Madness is een hypnotiserende zwoele psychedelische trip waar we zeker geen neen tegen zeggen. Kimberly laat het beest los in Fool, een nummer dat ruikt naar Janis Joplin die zou samen werken met The Dap Kings. Ja ja, een zalige, geslaagde combinatie. Met de afsluiter Enough haalt Evil Empire Orchestra alles uit de kast om ons alle hoeken van de kamer te laten zien. Zodat we met verstomming achter blijven met wat we nu allemaal juist voorgeschoteld hebben gekregen.

Wat een ongelooflijk straffe trip hebben we hier gekregen. Elf nummers met een pure oerkracht en zalige soul power!

Evil Empire Orchestra is live te zien op:

23/03 – Charlatan, Gent
11/05 – Twintig Achtien Festival, Antwerpen
23/05 – De Casino, Sint-Niklaas (met Blow 3,0)
15/06 – Retie Rockt, Retie
06/07 – NYX Festival, Meerhout

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More