Home ReviewsAlbum Reviews ERNST – Winter (E.-R.N.S.T. Schallplatten)

ERNST – Winter (E.-R.N.S.T. Schallplatten)

by Nel Mertens

Dit eigenzinnig creatieve viertal brengt alternatieve jazzy kamerpop die naar pop noir neigt. Steeds met een boodschap of vanuit een interessant concept. Bij hun vierluik Sad Seasons zijn dat seizoensgebonden soundtracks die ten gepaste tijde op de wereld worden losgelaten. En zo zijn Ernst en de rest van de wereld aangekomen bij de Winter.

Het artwork van de ep’s zijn schilderijen van de hand van de Brusselse kunstenaar en Ernst-muzikant Eugene Lachute

“Het is de bedoeling dat we in 2021-2022 elk seizoen een nieuwe ep uitbrengen”, vertelt Ernst-zangeres Debby Termonia. “Daarop staan muzieknummers die volgens ons de perfecte soundtrack vormen bij de tijd van het jaar.” En daarvoor vonden ze inspiratie bij kozakkenkoren, Berlijnse nachtclubs uit de jaren ’30, swamp blues uit Louisiana en het spookachtige Danse Macabre.

© Debby Termonia

Gure wind en voetstappen die kraken in de sneeuw. What Would I Give laat zware sneeuwvlokken vallen met de woorden die Miss Termonia met intens diepe stem op een klanklandschap van sober snaarwerk en diepe bastonen dropt, voorzien van klokslagen. Haar stem klinkt met de elegantie en warmte als die van Dani Klein (Vaya Con Dios), in dit ijzig krachtige nummer dat de winterkou als een deken onderdrukt.

Theatrale vocalen wisselen ijszachte wolkjes stem af in Eternity, terwijl de zwaar getokkelde noten en dof diepe percussie aanzwelt. Alsof Ernst op deze manier oneindig lang – en van ons ook mag – doorgaan.

Diezelfde intensiteit ‘pakt’ in The Winter Of Discontent. Een zwoel ritmisch klaaglied, dat in een ruig instrumentaal kader neergezet wordt.

In de sneeuw spelen op een sixties deuntje in Bygone Snow. Het belletje, de ironische lachjes, de speelse melodieën en de meeslepend volle zanglijnen laten ons helemaal meeglijden in deze winterprettige track.

Het zonnige California betrekt in ijzige stilte met deze knappe herwerking van California Dreamin’ waarmee Ernst de ep afsluit en ons vijf keer op een andere manier wist vast te grijpen, te boeien, benieuwd te maken.

Al jaren hopen we op een alternatief voor de obligatoire kerstmuziek en daar komt Ernst met deze ijzingwekkende wintersoundtrack aan tegemoet. Hoewel we niet kunnen garanderen dat we deze ep niet ook in de zomer eens zouden durven draaien. Ernst is kunst. Zoveel is zeker. Wees volgend jaar allemaal maar wat meer als Ernst.

De ep Sad Seasons: Winter is digitaal verschenen bij het label E.R.N.S.T. Schallplatten.

En de Lente? Die komt er uiteraard op 21/03/2022 aan! (Her)lees hier ook onze review van de griezelep Er Wordt Verteld, de muzikale postkaart Oh My Love en de ep Sad Seasons: Autumn.

Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More