Home ReviewsAlbum Reviews ERNST – Er Wordt Verteld… (E.R.N.S.T. Schallplatten)

ERNST – Er Wordt Verteld… (E.R.N.S.T. Schallplatten)

by Nel Mertens

Op hun debuutalbum The Art Of Being Serious liet Ernst hun muzikale bewerkingen van de dichters William Blake, Christina Rosettie en William Shakespeare horen, maar ook eigenzinnige covers van Mozart én Roy Orbison. Op zich al een kunstig werk, maar ook dit nieuwe ‘vertelproject’ blijkt meer dan ernstig te zijn.

Er zijn horrordeuntjes, griezelverhalen en het is bijna Halloween. Maar dit is gebaseerd op waargebeurde bovennatuurlijke ontdekkingen, bizarre onderzoeken en onverklaarbare gebeurtenissen. Want precies daar vond het viertal van Ernst zijn inspiratie om vier huiveringwekkende kortverhalen te schrijven.

Het resultaat hoor je op hun ep Er Wordt Verteld… waar niemand minder dan acteur Sam Louwyck (Cargo, Rundskop, Anyway The Wind Blows…) de woorden in de mond neemt. “Sam was meteen enthousiast toen we hem over ons project vertelden”,  aldus zangeres Debby Termonia. “Het was duidelijk dat we op dezelfde golflengte zaten. Sam was enorm getriggerd door de verhalen. Bovendien is hij een echte muziekliefhebber. De puzzelstukken vielen dus allemaal mooi op hun plaats.”

“Kan je bellen met de duivel? Wonen er vreemde wezens in spiegels? Hoe roep je geesten op? En kan je via de radio iemands gedachten lezen?” Hij geeft je alle antwoorden in deze muzikale griezelverhalen.

Met zijn donkere stem geeft Louwyck je de perfecte instructies voor een praatje met de duivel via een verlaten telefooncel. Hij sleurt je met zijn dieprauwe stemtimbre meteen een beangstigend steegje in, waar je oor tegen oor lijkt te staan met die donkere meester himself in … Dat Je Kan Bellen Met De Duivel. De ritmes, de dreigende klanken worden minimalistisch aangevuld tot ze snijden.  

Zijn droogduistere, eentonige stem zou als doods kunnen omschreven worden, maar klinkt daarentegen levendig eng. Tikkende stokjes, onweerachtig geroffel en fluitend onheil worden op ERNSTige wijze toegevoegd tot een levensechte ervaring, waardoor je amper nog je eigen spiegelbeeld durft te gaan bekijken na het beluisteren van …Dat er Wezens In Spiegels Wonen.

… Dat Je Een Geest Kan Uitnodigen nodigt uit om er zelf eentje uit te nodigen, met slechts de hulp van slechts ‘een stukske papier’, een overleden tante of nonkel en een naald. Nauwkeurige instructies worden begeleid door gefluit, gezang, gefluister van de overledene zelf, bonkende ritmes, hartslagen en klokgelui…

“Er wordt verteld dat er mensen zijn die uw ziel kunnen lezen gelijk een versleten boek of de gazet van gisteren.” Grappig is dit niet en toch is het album gekruid met woorden die baden in een gepaste soort humor. Zwarte, droge humor, noemen ze dat dan wellicht. Zuiver gezang zweeft af en toe langs in … Dat Ik U Ken. Als een horoscooppraatje, dat op elk van ons van toepassing zou kunnen zijn, krijgen wij dan ook heel even het gevoel dat hij ons kent.

Het album is naast de vier kortverhalen ook voorzien van een korte intro en outro. Als twee korte danses macabres die je verleidelijk de draaimolen op lokken, waaruit de volgende duivel uit een doosje dreigt te springen. “Maar ja… er wordt zo veel verteld…”

Geen doordeweeks muziekalbum dus, maar een geniale, creatief artistieke kruising tussen een hoorspel en een soundtrack, waarbij iedere vertelling van de juiste woorden en geluiden werd voorzien. Er wordt zo veel verteld… maar dit schitterend album neemt je écht mee tot aan de grens van de geesteswereld.

Dit album is beschikbaar via de digitale kanalen en de website van Ernst, waar je ook de bijhorende kortfilms kan bekijken. 

Als alles meezit, kan je Ernst ook live gaan bewonderen, op 27/11 in het Artcenter (Brussel) en op 7/02/2021 in de Academiezaal (Sint-Truiden).

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More