Home ReviewsAlbum Reviews EMPUSAE – Lueur (Consouling Sounds)

EMPUSAE – Lueur (Consouling Sounds)

by Luminous Dash

Beeld je in: je bent een raspaard, dus van goede afkomst. Je wordt opgepikt door de bekendste renstal van Europa genaamd Consouling Sounds. En daar mag je gaan stoeien met al het goede dat deze stal jou en anderen te bieden heeft. Je komt een artiest tegen met de ronkende naam Nesis, die perfect aanvoelt hoe je muziek kan omgezet worden in kunst.

Bij deze heb ik de succesfactoren van een undergroundband samengebald in één metafoor. Maar uiteindelijk is het het eindproduct op de draaitafel dat de doorslag geeft. De man, Sal-Ocin, is gegroeid vanuit de dark elektronicascène naar een veel bredere ruimte die hij met deze nieuwkomer wil innemen. CHVE staat in voor de vocals en dat kleurt niet alleen het geheel, dat legt een onmiskenbare stempel.

Twee elementen vallen me op na enkele rondjes op het raspaard. Geen enkele lege ruimte, geen plaats waar het even minder gaat. Als je al eens het gevoel krijgt dat ‘het’ gaat stilvallen, dan komt er een verrassende wending die je weer meetrekt. Het tweede element is de intensiteit van alles, niet één stukje, niet dat of gene detail, gewoon spanning van minuut één tot het aller einde.

Een mogelijke definitie van de titel: ‘les premières lueurs de l’aube’, de sfeer van het eerst binnenvallend licht in een mysterieuze ruimte. Guiding Light heeft een indrukwekkende opbouw die je reeds vroeg in het nummer op temperatuur brengt. Dat stukje tussen minuut 5 en 8 blijft als een slinger door mijn hoofd gaan. Een bombastische spanning zoals bij Cirque Du Soleil als één van hun meest gewaagde nummers eraan komt.

Retinae Tenebrae is het tweede deel van deze release. Tenebrae (Latijn voor schaduwen) opent met Whispering Sounds (neen, niet Sons), aangevuld met vogel- en waterpartijen om alzo een heel andere sfeer op te roepen dan de eerste track. Het is een heel andere soort van spanning. Zeker als symfonisch klinkend koper de sfeer omdraait naar een bijna filmische set om dan zacht over te gaan naar een intens pianospel, met een juist niet herkenbaar deuntje. Maar vergis je niet, de stem van CHVE stuurt de sfeer terug naar de duistere omgeving waar alles weer gedijt op zijn eigen voedingsbodem.

Voor het totaal plaatje: tien op tien / voor de spanning: elf op tien

Sarah Gommers

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More