Home Belgisch FINALE INTERFACULTAIRE ROCKRALLY – Leuven, Het Depot (13/03/2017)

FINALE INTERFACULTAIRE ROCKRALLY – Leuven, Het Depot (13/03/2017)

by Luminous Dash

Zoals elke jaar zochten de Leuvense studenten weer de beste studentenband van hun universiteit. Vijf bands van evenveel faculteiten streden maandagavond om de eeuwige roem en twee dagen studiotijd in de studio van Het Depot. Ook de jury was niet mis, met onder andere Robin Aerts (Het Zesde Metaal), Klaas Delrue (Yevgueni) en Thomas Konings (hoofdredacteur Indiestyle).

One Man Brawl had de eer de finale te openen, maar moest dat door het vroege uur doen voor een halflege zaal. Het Leuvense powertrio speelde strakke garagerock, maar acteerde vrij inspiratieloos. Elk nummer had wel een leuke riff, maar die werd keer op keer herhaald tot het een beetje karikaturaal werd. Gerodeerd was de band wel en toen de gitarist een bottleneck tevoorschijn haalde, gooide het drietal er nog een vettig streepje bluesrock tussen. Overtuigen deed One Man Brawl evenwel niet echt.

Na een snelle change-over stond After Hours klaar, opnieuw een trio. De drie studenten hadden duidelijk veel volk meegebracht en pakten het publiek helemaal in met hun dansbare poprock. Nu eens erg funky, dan weer Artic Monkeys op hun vuilst, After Hours smeet zich volledig. Met zowaar een cover van I want to be like you uit Jungle Book zorgden ze voor een goeie vibe in de zaal. Frontman Sander Vanlouwe entertaint het publiek erg spontaan, maar het is de uitstekende drummer waar de sound After Hours op drijft. Helaas zakte de set van de drie studenten naar het einde toe wat in, maar dat kon de pret in het publiek niet bederven. Het drietal was zeker niet de muzikale hoogvlieger van de avond en woog te licht voor de overwinning, maar After Hours is de perfecte band om een aantal jeugdhuizen plat te spelen.

Isadore was als volgende aan de beurt. Een vrouwelijk akoestisch duo, we waren benieuwd. Het tweetal kreeg af te rekenen met een volgelopen, rumoerige zaal, maar liet zich daardoor niet uit het lood slaan. Frontvrouw Joanne Van Bastelaere heeft een mooie stem die op zijn best doet denken aan Selah Sue, maar in hun set zaten te weinig songs die bleven hangen. In de samenzang tussen de twee vrouwen zit evenwel muziek en de subtiele nootjes van de elektrische gitariste waren zeker niet slecht, maar Isadore deed vaak te veel denken aan twee scoutsmeisjes rond het kampvuur. Hun beste song, Crystal Ball, speelden ze als laatste, en dus konden we met een goed gevoel nog een pintje halen voor groep nummer vier aan de beurt kwam.

Wat we dan zagen, hadden we nog nooit gezien. Euphonium, banjo, accordeon, ukulele, trompet, basgitaar en een gestript drumstel: dat was Your Favourite House-Garden-Kitchen Orchestra, kortweg YFHGKO. De studenten musicologie maakten er een feestje van en hadden het publiek andermaal helemaal mee. Na Opus 1 volgde respectievelijk opus 6, 4, 3, 5, 8 en 2 (jaja, ik hield de boekhouding goed bij). Een geweldige sound, dat was het sterke punt van het zestal. Bands als School is Cool, Mumford and Sons en Gepetto and the Whales schoten door mijn hoofd, maar songs had de band evenwel niet. Net toen we dachten een goede song gevonden te hebben, bleek het een cover te zijn. Wel spatte het spelplezier er vanaf en werd het publiek erg vrolijk en uitgelaten van hun feelgood-muziek. Sympathieke band en een serieuze concurrent voor After Hours voor de publieksprijs.

Afsluiten deed Mushroom Molly en dat bleek al snel een grote kanshebber op de overwinning. Ondanks de veel te luide basgitaar (hallo meneer de geluidsman?) speelde het vijftal een strakke, genietbare set. Poprock, gespeeld door getalenteerde muzikanten met een glansrol voor de drummer. Ook de stem van de zangeres, die zich ontpopte tot een waar podiumbeest, kon het publiek bekoren. Het gebrek aan dynamiek in de nummers werd goedgemaakt door de funky jazz die hun set kleurde naar het einde van de show toe. Mushroom Molly is nog niet zo lang bezig, maar toonde zich desondanks al een gerodeerde band. De slappe cover van I Need a Dollar van Aloe Blacc zien we graag door de vingers, dit was onze favoriet op de overwinning.

Na rijp beraad van de jury, het tellen van de stemmen voor de publiekprijs en een optreden van Mister Catfish, de winnaars van vorig jaar, was het tijd voor de prijsuitreiking. De overwinning ging terecht naar Mushroom Molly die zo de opvolger werden van onder andere The Herfsts en High Hi. Tweede en derde werden respectievelijk One Man Brawl en Your Favourite House-Garden-Kitchen Orchestra, die ook de publieksprijs mee naar huis brachten.

QUINTEN JACOBS

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More