Home ReviewsAlbum Reviews DON MARSH V – Marshland (Solidude Records)

DON MARSH V – Marshland (Solidude Records)

by Bart Verlent

Een paar maanden geleden kregen we hier de eerste single Mashland IV-Rays binnen van Don Marsh V, het nieuwe kwintet rond pianist Wouter Van den Broeck. We waren in de wolken van deze mooie warme melodische compositie. Nu is het debuutalbum uit waarop Van den Broeck samen met saxofonist Warre Van de Putte, drummer Mathias de Waele, bassist Janos Bruneel en trompettist Jean Paul Estiévenart samen akoestische jazz op brengen met zowel emotionele als intellectuele diepgang.

© Don Marsh V

De composities van Van den Broeck worden getypeerd door een melodische soberheid die gepaard gaat met een harmonische rijkdom. Het tegengewicht wordt geboden door een reeks inventieve swingende composities die de connectie met de zwarte Amerikaanse origine van het genre intact houden.

Openingstrack Bermuda klinkt totaal anders dan de vooruitgeschoven single. Het swingt langs alle kanten en heeft een thema dat ons doet denken aan de composities van Horace Silver. Daarna gaat het album terug de lyrische tour op met de Marshand-Sonate die is onderverdeeld in vier prachtige stukken. Vervolgens krijgen we stevige bebop met Rhytmicus die ons de rust van vorige composities volledig laat vergeten. Om ons dan terug bij onze positieven te laten komen met ILVMI, ILVMII en Very Late waar we terug mooie dromerige composities krijgen.

De langspeler sluit af zoals het begonnen is met het swingende Bogblues.

Je hoort aan alles dat Don March IV bestaat uit topmuzikanten. Alleen krijgen we de indruk dat Van den Broeck heel breed wil gaan op dit album waardoor we niet altijd volledig mee zijn. De lyrische stukken nemen ons helemaal mee maar de andere composities lijken er wat tussen geslopen te zijn. Een ding is echter zeker: op deze plaat staan alvast tien straffe composities.

Don Marsh V stelt de debuutplaat voor op:

15/09. -The Preacher, Geraardsbergen
17/09 – Sounds Jazz Club, Brussel
29/09 – CC Koksijde
04/10 – Jazz Station, Brussel
16/02 – CC De Bogaard, Sint-Truiden
24/02 – CC Mol
26/02 – Maene, Ruiselede

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More