Home ReviewsAlbum Reviews DON KAPOT – I Love Tempo (W.E.R.F.)

DON KAPOT – I Love Tempo (W.E.R.F.)

by Patrick Bruneel

Het Brusselse trio Don Kapot, bestaande uit Giotis Damianidis (bas,gitaar), Viktor Perdieus (baritonsaxofoon, keyboards) en Jakob Warmenbol (drums) bestaat sinds 2016 en speelde zich doorheen de jaren naar bredere bekendheid. Dat deed de band in die mate dat we al een tijdje uitkeken naar I Love Tempo, waarin de band productioneel wordt bijgestaan door hun grote held Greg Saunier (Deerhoof).

Met hun vorige releases, waaronder Don Kaset (een cassette, jawel, 2020) en het album Hooligan (2021) werd nogal eens de link gelegd met Deerhoof omdat Don Kapot net zoveel houdt van het experimenteren met genres als Saunier’s band. Afrobeat, kraut, rock, funk, jazz, punk of psychedelica, het kan allemaal.

Tel daar bovenop het mooie artwork van de hoezen, elke keer weer, en wie zijn wij dan om onze nieuwsgierigheid niet te laten wekken. Integendeel. Van zodra we de hoes zagen van I Love Tempo wisten we: dit is een plaat die we in huis willen halen. En zo geschiedde.

Het trio voldoet bovendien aan alle verwachtingen die we hadden. We wilden een cocktail swingende grooves die alle stijlen overstijgt en er een heerlijke mengelmoes van brouwt. Wie luistert naar opener en vooruitgeschoven single Me Pig snapt het meteen. Stilzitten is moeilijk, zelfs voor houten klazen als ondergetekende.

Het trio pakt de zaken helemaal anders aan dan bijvoorbeeld La Jungle maar het is de ongebreidelde lust om te experimenteren en tegelijk te dansen die beide bands met elkaar gemeen hebben.

In vergelijking met eerder werk lijkt Don Kapot, wellicht door toedoen van Saunier, zijn spectrum nog verder te hebben verbreed. Warmenbol integreert samples in het geluid en de band speelt alsmaar meer iets wat we als punkjazz zouden kunnen bestempelen, zonder hen vast te pinnen op die term omdat het trio nog steeds andere genres in de mix gooit.

Don Kapot vergelijken met andere bands vinden we niet zo simpel, of het zou met het meest swingende werk van The Lounge Lizards moeten zijn en de ongebreidelde fantasie van een band als Universal Congress Of.

Eigenzinnig swingen voor gevorderden, en dan mag Don alles Kapot gooien als toetje.

BANDCAMPFACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More