Home ReviewsAlbum Reviews DIRK DA DAVO – Retrospective 1987 – 2023 (Je m’en Fish / Dancedelicd)

DIRK DA DAVO – Retrospective 1987 – 2023 (Je m’en Fish / Dancedelicd)

by Nel Mertens

Zijn meest gekende project moet wel The Neon Judgement zijn, want welke EBM- en electroliefhebber kent de hit T.V. Treated van Dirk Da Davo en TB Frank niet? De jaren tachtig waren hoogdagen en Da Davo kende in België en internationaal, zowel met The Neon Judgement, maar ook als solo-artiest succes, dat zich later ook voortzette met andere projecten en zijn eigen label Dancedelicd. Een overzicht van 36 jaar EBM, new wave en electro van Dirk Da Davo krijgen we op zijn album Retrospective 1987 – 2023.

Op elke zijde van de plaat vinden we vijf tracks, nauwkeurig uitgekozen, want allen samen geven ze een ruim beeld van wat Da Davo in zijn mars had en heeft!

Do you obey the king of fools?
Is there a way to neglect his rules?
In a way he seems modified
Do you think he is justified?
The king of fools

Het album opent met King Of Fools, een solo-nummer uit 2021, dat een sombere protestboodschap tegen de heersende repressie met gezapige baslijn, een bijna-Western-gitaarlijntje en ironisch vocaal tintje laat horen. De woorden ‘justify’ en ‘obey’ blijven ook nu nog steeds kleven, in een psychedelisch sfeertje vol dramatiek.

Stevige rockgitaren dragen het instrumentale nummer Ozz (Feat. DDDJMX) – één van de nummers die hij samen met  Jean-Marie Aerts (JMX) produceerde – vooruitgestuwd door repetitieve elektronica en eclectische industrialkenmerken.
The Unreal is één van de meest recente nummers die Dirk Da Davo solo uitracht. Een stevige beat, met eclectisch gitaarwerk op vuile snaren nemen ons mee op een danstrip, waarbij we meegezogen worden in zijn elektronisch onechte wereld.

Where Even Angels Fall is de titeltrack van Dirks’ eerste solo-ep, doordrongen van de eighties newwave sound in kenmerkende synths en rauw verleidelijke vocals.
Metalen inslagen en kille ritmes openen Sexhead, die meteen kracht bijgezet worden door snaren. En nog meer snaren. De toetsen gieren als een kille wind doorheen de track zonder woorden!

Meat Cathedral (Feat. If It Moves) sluit met de industrialelementen qua stijl nauw aan bij Sexhead, hoewel de warme gitaar de sfeer iets warmer laat klinken. Hier krijgen we wél een zanglijn te horen, die ijl en hard doorheen de track wordt geponeerd.
We krijgen op dit album ook een nummer van Da Davo’s project Neon Electronics. Jaja, we spreken het uit als ‘cent-cinquante-sept’. En dat Frans maakt een track toch altijd net dat tikkeltje verleidelijker… (of ligt dat nu aan ons?) 157 laat ons alvast nog steeds wild de dansvloer op gaan, met zijn sterke beat.
En als je dacht dat muzikanten na 36 jaar stilvallen: nee hoor! Want zelfs op dit album komt Da Davo – die het kille België ondertussen al een tijdje inruilde voor het warmere Fuerteventura – met een nieuwe track aan: Strive. De warmte van de Spaanse zon vinden we niet terug in deze track, maar wat een bitterkil knappe track is dit. De verstoorde vocalen, de haakse ritmes en de dissonante sfeer heeft – ondanks het vrij trage ritme – iets verscheurend sterks.
Cities In Dust (Feat. DD Sanchez) is één van de nummers die resulteerden uit de samenwerking van Da Davo met  de Mexicaanse bassist / gitarist Sanchez, waarmee DD Sanchez wellicht het meest ‘zonnige’ project van de Belgische electropionier is. Deze filmische track tovert sowieso beelden van in woestijnstof gehulde stadjes voor onze ogen, met donkere zang, maar lichtgevende snaren en toetsen!  
De eclectische clubhit In Dreams (Feat. DDD Program) bulkt van zinderende elektronica en zuigt je mee in een trance van jewelste. Ideaal om een dansfeestje mee te starten én ook weer af te sluiten.

Retrospective 1987 – 2023  is vanaf 10/4 verkrijgbaar op rood/zwarte vinyl bij Je m’en Fish en kan je via deze link bestellen. Op Spotify kan je digitaal al wat getease beluisteren!

Facebook / Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More