Home ReviewsAlbum Reviews DENIS FRAJERMAN – Tiphaine (Klanggalerie)

DENIS FRAJERMAN – Tiphaine (Klanggalerie)

by Patsker Omaer Beguin

Denis Frajerman begon zijn muzikale carrière bij de Franse experimentele band Palo Alto waarmee hij een tiental albums uitbracht. Hij is ook nog componist voor het experimentele duo The Blizzard Sow en actief met het freejazzkwartet Dam en Polonium 84. Frajerman werkt graag samen met schrijvers en verhalenvertellers zoals Antoine Volodine met wie hij ook al op verschillende solo albums mee samenwerkte.

Frajerman werkte twee jaar aan het album Tiphaine dat hij componeerde voor de vijftigste verjaardag van zijn vrouw. De avant-garde en elektronisch componist/muzikant gebruikt op Tiphaine een mix van Arabische en Balkan ritmes dat met het intense cello werk van Carole Deville en het gevoelige vioolspel van Hélène Frissung in zware melancholische sferen terecht komen.

Als we de muziek naar woorden vertalen dan zijn drama, tragedie, en mysterie het meest vermelden waard. De muziek is krachtig en emotioneel gespekt waardoor we soms het gevoel krijgen dat de dame aan wie ode gebracht wordt, eerder een verdrietig en droomachtig verlangen is.

Tiphaine laat meesterlijke avant-garde tonen door de speakers draven. De raadselachtige composities hebben iets duister en filmisch. Frajerman speelt zelf percussie, bas en Rbox op het album waar ook invloeden uit het minimalisme in merkbaar zijn.

Deze boeiende uitgave zweeft tussen de neoklassieke en experimentele muziek. Tiphaine is een complex werkje dat moeilijk in een hokje te duwen is maar dat kunnen we dan ook ten zeerste waarderen.

Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More