Home Belgisch DE KREUNERS – ’s Nachts Kouder Dan Buiten (WEA-1980)

DE KREUNERS – ’s Nachts Kouder Dan Buiten (WEA-1980)

by Filip Verbeeck

Eén van de eerste wapenfeiten van De Kreuners is een opgemerkte Rock Rally passage in 1978. Kort daarna namen ze in eigen beheer hun eerste singeltje op: Nummer 1. Een instant hit die ervoor zorgde dat er al snel een tweede single kwam, Nee Oh Nee. De weg naar vele optredens en de fundering voor eeuwige roem waren gelegd.

s Nachts Kouder Dan Buiten is het debuutalbum van De Kreuners en kwam, 2 jaar na de oprichting van de band, uit in 1980.  De Kreuners op dit album zijn: Walter Grootaers op zang, Eric Wauters en Luc Imants op gitaren, Herman Maes op bas en Patrick Van Herck op drums, dit in een productie van Jean-Marie Aerts. Het album kreeg lovende kritieken. Ze speelden in heel Vlaanderen voor uitverkochte zalen met als kers op de taart de openingact in Werchter op het Torhout-Werchter festival in 1981 (met o.a. The Cure & Dire Straits).

Opener van het album is Doe De Kreun, een track met een grote reggaevibe dankzij de gitaarrifjes en de heerlijke baslijn. De parlando van Walter past perfect in het nummer. Alsof en De Lamp zijn typisch Kreunersliedjes uit die tijd, met een flink tempo met de typische vrolijke zangstijl van de opperkreuner.

Zij Heeft Stijl is de tweede singel van het album en werd een groot succes, live wordt dit nog steeds gespeeld. Een instant classic die zowat half Vlaanderen luidkeels kan meebrullen. Het nummer was zeer bepalend voor de de verdere carriëre van De Kreuners. Check ook zeker de fantastische videoclip onderaan dit artikel.

Bij Madam Wu Wu wordt de experimentele kaart boven gehaald. Een zeer eigenzinnig, beetje bizar nummer met een toch wel aparte tekst.

Dan de eerste singel van de plaat: Nee Oh Nee. Wederom een oorwurm der Vlaamse Klassiekers. Stevigere rockgitaren, toffe backing vocals en een uitstekend zingende Grootaers, het handelsmerk van De Kreuners. Dat dit nummer toch wel heel hard op een hitje van The Kinks trekt is hun vergeven.

Gezellig Samenzijn is bij ons weten nooit een single geweest maar is dan weer zo’n nummer dat live zijn sporen heeft verdiend. Twijfels valt op met zijn donkere en pessimistische zang en groove. Het had van De Brassers kunnen zijn.

Fiasco A Go Go en Occupé zijn gewoon zeer jonge Kreunersnummers die vooral live goed werken. Altijd Alleen heeft, ondanks de titel, wel de typische vrolijke klanken en rifjes. Afsluiter Black-Out is misschien wel het nummer te veel op deze plaat, alleszins niets om te onthouden.

’s Nachts Is Het Kouder Dan Buiten is een knap debuut van een band die zijn volk leerde rocken in het Vlaams. Wie had ooit durven vermoeden dat ze dik 40 jaar later gevestigde waarden zouden zijn met een paar handen vol klassiekers en nog steeds zeer ‘alive and kicking’. Ga ze zeker live bekijken, want op het podium zijn ze op hun best en altijd de moeite waard (verbaas u erover dat iedereen tussen 9 en 99 jaar alle nummers luidkeels meezingt).

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More