Home ReviewsAlbum Reviews CUT UP: Deconstructing W. S. Burroughs (Unexplained Sounds)

CUT UP: Deconstructing W. S. Burroughs (Unexplained Sounds)

by Patrick Bruneel

Het is op zich best wel vreemd dat Unexplained Sounds pas nu een verzamelaar uitbrengt waarbij het werk van de illustere Amerikaanse schrijver W.S.Burroughs de rode draad vormt. Niet dat we niet al eerder muzikanten, in allerlei genres van Kurt Cobain tot Disposable Heroes Of Hiphoprisy, met zijn stem aan de slag zijn gegaan.

De cut-up techniek die Burroughs toepaste, verder uitpuurde en tot zijn extremen trok want oorspronkelijk geïnitieerd door de dadaïstische dichter Tristan Tzara, is altijd al een vat vol inspiratie geweest voor artiesten in allerlei disciplines.

Het toeval speelt een grote rol bij het proces, waarbij tekst uit bestaande bronnen wordt verknipt en in een nieuwe combinatie samengevoegd. Het lijkt verwarrend maar veel van de op die manier gecreëerde teksten zijn wel de moeite waard om door te nemen.

Een waaier aan artiesten binnen de elektronische scene vindt dat ook en heeft zich verzameld om van deze cd een heel aangename luistertrip te maken, inclusief veel getater van de meester zelf, hoe kan het ook anders.

Veel vertrouwde namen uiteraard op deze hommage, die, zoals we van hen gewend zijn en ook verwachten, hun beste beentje voorzetten om Burroughs te eren. Sigillum S, Mario Lino Stancati, Rapoon en phoanøgramma + The Washing Plank klinken vertrouwd.

Minder bekenden en dan toch weer niet zoals Paolo L. Bandera, die dikwijls met Sigillum S musiceert, en Dead Voices On Air, gerund door Spybey die onder meer met Robin Storey (Rapoon) in Zoviet France zat en samenwerkte met een resem aan interessante namen waaronder Genesis P. Orridge, Michael Rother (Neu!), Dieter Moebius (Cluster), Jarboe en James Plotkin.

En dan is er nog Adi Newton, oprichter van The Future (wiens leden later The Human League en Heaven 17 zouden vormen), Clock DVA en The Antigroup. Alleen al voor zijn bijdrage, The Chance Of A Ghost, wilden we deze verzamelaar aanschaffen. Door al die jaren is ’s mans werk nog net zo intrigerend als wat hij sinds 1978 maakt.

In totaal staan er dertien nummers op deze cd, waarvan geen enkel irriteert of minderwaardig klinkt. All winner all sinner.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More