Home ReviewsAlbum Reviews CLAN OF XYMOX – Lovers (Trisol)

CLAN OF XYMOX – Lovers (Trisol)

by Didier Becu

Clan Of Xymox. Van oorsprong uit Nederland, maar al decennia lang residerend in Duitsland. De band rond Ronny Moorings (het enige oorspronkelijke lid) is één van de bouwstenen (om niet te zeggen de bouwsteen!) van de darkwave-scene. Een genre dat de brug sloeg tussen de poppy new wave en de duistere gothic. Ontdekt door Brendan Perry van Dead Can Dance wat hun een platendeal opleverde met het Britse 4AD waar o.a. Cocteau Twins deel van uitmaakte, en veel later bijv. ook de Pixies.

Door allerlei perikelen was Clan Of Xymox altijd wel in een andere bezetting actief, maar steeds met Moorings als spilfiguur, en de laatste jaren ook Mario Usai. Hoe hobbelig de weg ook was, Clan Of Xymox bleef steeds platen uitbrengen die je gerust als mijlpalen in het genre mag bestempelen, en sowieso met kilometers voorsprong op de rest. Hun laatste lp dateert ondertussen al van 2017, Days Of Black. Neen, vrolijke zieltjes zijn het nooit geweest.

Lovers is de nieuwste ep en zo’n format ziet Clan Of Xymox nog altijd in de zeer traditionele zin van het woord. Het titelnummer, gebracht in diverse remixen, gelukkig niet tot vervelens toe. Kwestie van de clubbers gelukkig te maken. Waarom Going Round (een nummer dat op hun allereerste ep Subsequent Pleasures stond) er weer op moest, is ook ons een raadsel. Deze versie verschilt immers nauwelijks met de versie die in 1997 ook al eens op de cd-single Out Of The Rain stond.

Maar goed, laten we het vooral over Lovers hebben. Wederom zo’n synthpopparel om stil van te worden. Het soort songs dat Depeche Mode vandaag niet meer kan bedenken. Zonder dat het een kopie wordt, want Clan Of Xymox heeft al dertig jaar een eigen geluid. Iets wat je van heel wat bands uit dit genre moeilijk kan beweren.

Melancholie troef dus, en dat wordt nog eens versterkt door de dreigende, bij momenten chaotische remix van de Canadese postpunkband Actors. Het Griekse Selofan geeft er een clubtintje aan, maar de hoofdprijs wordt weggekaapt door de bewerking van Hante die je het gevoel geeft dat je afdaalt in een Berlijnse disco in de jaren 80 waar je Bowie-lookalikes aan de toog treft. Niet dat we dit ooit hebben gemaakt. Het is misschien wat balen dat je vier remixen door je strot geramd krijgt, maar Clan Of Xymox blijft nog altijd Clan Of Xymox.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More